Nyári ügyeleti napok!

2013– 2014 tanév hírei

2013-2014 tanév Hírei

Emléktábla a régi katolikus iskolának eotvosoh © 2013
Módosul iskolánk testnevelésórái /2014. 06. 25./

A következő tanévtől kezdve módosul iskolánk testnevelésóráinak időbeni eloszlása. Tanulóink több foglalkozás közül választhatnak az alábbiak közül: atlétika, labdarúgás, kézilabda, gyógytestnevelés, torna, tömegsport, sakk és tánc. A táncon belül lehetőség lesz majorett, társastánc, illetve néptánc tanulására egyaránt. E sportágak kipróbálására nyílt lehetőség Június 11-én, az iskolai sportágválasztó keretein belül. Színvonalas táncbemutatót tartott a szentesi Szilver Táncsport Egyesület. Pedagógusaik irányításával néhány tánclépést, mozdulatot is kipróbálhattak, elsajátíthattak a diákok.

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Tanévzáró /2014. 06. 20./

2014. június 20-án tartotta tanévzáró ünnepélyét az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda. Számos elismerés került kiosztásra a tanév kiemelkedő eredményeinek jutalmazásaként. Szűcs Ferenc tanár úr által 2006-ban alapított Vándorserleget, az év legeredményesebb orosházi gyermek sportolójának díját Szepesei Kitti, 8.b osztályos tanuló kapta, aki atlétika sportágban érte el kiemelkedő sikereit. Az Eötvös József Alapítvány elismerését a számítástechnikában kimagaslóan teljesítő tanulók Mikula Gergő, Szombati Péter, Papp Martin és Tiliczki Olivér, 8. osztályos diákok kapták. A Természet Búvárai Alapítvány a természetismereti tárgyak kiválóságait, Blaskó Tamás, Józsa Csenge, Csonki Patrik, Kristóf Csanád, Mikula Gergő, Szakállas Katalin és Papp Martin végzős tanulókat jutalmazta. A Tehetséges Tanulókért Alapítvány Alkotói Díjban részesítette Furda Szabinát, Virág Ernát és Tiliczki Olivért. Az Eötvös Diák Pedagógus és Sport Egyesület az országos diákolimpia versenyeken elért eredményeikért elismerésben részesítette Vizslár Gvendolin 3.b, Palócz Dániel 5.b, Szűcs Balázs 5.a, Bordás István 4.b, Dobrai Dávid 5.b, Túróczki Béla 5.b, Palócz Richárd 6.a, Nagy Zsolt 6.b, Bajkán Laura 6.b, Kiss Annamária 7.b, Miklós Molli 7.b, Rácz Richárd 7.b, Zimányi József 7.a, Szöllősi Dorottya és Farkas Dzsenifer 8.b osztályos tanulókat.  Orosháza Város Önkormányzata a szerbiai Szenttamás Önkormányzatával együttműködve jutalmazta a diákközösség számára példaként állítható, elismerésre méltó tanulókat. Krcsméri Blanka 8.a és Papp Martin 8.b osztályos diákok részesültek ebben az elismerésben. Mindketten 10 napot tölthetnek el Montenegróban. A díjakat Süléné Baranyai Ilona, Orosháza Város Önkormányzata Oktatási és Kulturális csoport vezetője adta át. Példamutató magatartásáért és szorgalmáért, kitűnő, illetve jeles tanulmányi eredményéért, jeles tanulmányi eredményéért, közösségi munkájáért és sportban elért teljesítményéért 56 tanuló részesült nevelőtestületi dicséretben. Kiemelkedő sport és tanulmányi eredményéért Patyi Ákos 5.b és Druga Richárd 8.b osztályos tanulók érdemelték ki a Jó tanuló, jó sportoló megtisztelő címet. Az idei tanévben a szülői munkaközösség és a nevelőtestület a pedagógus Eötvös-díjat Korcsok Marianna tanárnőnek adományozta. A tanulói  Eötvös-díjat Virág Erna, 8.b osztályos tanuló érdemelte ki. Az ünnepély végén rövid műsorral búcsúztak a tanévtől.
Fényképek: >>>

Ballagás 2014 /2014. 06. 14./

Huszonnyolcadik alkalommal öltöztettük ünneplőbe ma a búcsúzó diákok tiszteletére az iskolát. Életük egyik meghatározó állomásához értek az alig 8 évvel ezelőtt még csak félve iskolába lépő kisdiákok. Most tovább mennek, de reméljük, hogy sok szép emlékkel és tapasztalattal a tarisznyájukban távoznak, és bármikor szívesen emlékeznek vissza az itt-maradókra.
Köszönjük, hogy velünk voltatok, visszavárunk benneteket látogatóba bármikor!
Legyen továbbra is szép utatok!
Fényképek: >>>

Rózsa Judit Tünde

Asztalos Annamária /2014. 06. 12./

Asztalos Annamária, iskolánk  4. a osztályos  tanulója a Musztáng Lovas Iskola és Póni Klub tagja. 2014-ben több megmérettetésen vett részt lovaglásban: iskolás, lépő és ügető versenyszámokban.
Eredményei a következők:
Június 8-án Békéscsabán, iskolás, lépő kategóriában az 5., iskolás, ügető kategóriában a 8. helyen végzett. Július 19-én Békéscsabán, iskolás, lépő kategóriában 3., iskolás, ügető kategóriában  10. lett. Június 22-én Orosházán,  iskolás, lépő kategóriában 1., iskolás, ügető kategóriában a 8. helyet szerezte meg. Augusztus 24-én Békésen, az iskolás, lépő, valamint az iskolás, ügető kategória 2. helyezettje. Szeptember 21-én Pósteleken rendezték meg a Békés Megyei Gyerekügyességi Bajnokság utolsó fordulóját, egyben a bajnokavatást is megtartották. Tizenkét kategóriában álltak rajthoz a lovasok. A verseny ezüstérmese Annamari lett. Minden alkalommal szülők, nagyszülők óvó tekintete, barátok, csapattársak szurkolása segítette, bátorította a versenyzőket.
Gratulálunk Annamáriának és edzőjének,
Csontos Dominikának!
 
Holecska Mirjam

Városi Vitaverseny (disputa) /2014. 06. 06./

Az Orosházi Gyermek-és Ifjúsági Önkormányzat Városi Vitaversenyt (disputa) hirdetett 2014. 06. 06-án a fiatalok számára. (A disputa programot arra találták ki, hogy résztvevői megtanulják azokat a technikákat, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy kritikusan gondolkodó, aktív állampolgárként boldoguljunk egy nyitott, demokratikus társadalomban.)
A verseny  tételmondatai:
A küzdősportokat jobban lehet hasznosítani az életben mint a labdajátékot.
A versenyen részt vettek: Jónás Zoltán 7.b, Buczku Dominik 7.b  és Bobvos András 7.b osztályos tanulók, kik első helyezettek lettek.
Gratulálunk nekik!
Fényképek: >>>

Korcsok Marianna

Diákolimpia országos döntő /2014. 05. 31./

2014. május 27-én kezdődtek meg az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda számára az atlétika diákolimpia országos döntői. Kedden, a közel 40 fokos melegben a III. és IV. kcs-os egyéni pályabajnokság résztvevőinek szurkolhattunk. A megyei eredmények alapján Bajkán Laura, Szepesi Kitti, Druga Richárd az elért 1. helyezéssel, Kiss Annamária, Miklós Molli, Palócz Richárd, Nagy Zsolt pedig az országos meghívási szint teljesítésével harcolta ki a továbbjutást, így az iskola 7 fővel vett részt a versenyen.
Egyéni csúcsukat megdöntve kerültek pontszerző helyre a következő tanulók:
Druga Richárd 8.b- magasugrás 4. hely (174 cm-rel)
Szepesi Kitti 8.b- súlylökés 6. hely (10,85 m-rel)
Bajkán Laura 6.b- kislabdahajítás- 4. hely (51,12 m-rel)
A középmezőnyben végzett Kiss Annamária és Miklós Molli, 7.b osztályos tanulók kislabdahajításban, Nagy Zsolt, a 6.b osztályból 60 m-es futásban és Palócz Richárd, 6.a osztályos induló  600 m-es futásban.
Az országos versenyek sora május 28-án a II.kcs-os  fiú csapat küzdelmével folytatódott a budapesti Puskás Ferenc Stadionban. A megyei 2. hely magas pontszáma alapján a gyerekek meghívást kaptak az ország legjobb atléta csapatai közé. Szoros pontverseny után a fiúk a 23 csapatból az előkelő 6. helyen végeztek.
A csapat tagjai: Szűcs Balázs, Mihalik Vincent, Borbély Levente, Furka Zsombor, Bordás István és Palócz Dániel.
Május 30-án lezárult az országos diákolimpiai versenyek sora és az atlétika sportágban újabb kiemelkedő eredmény született. Előzménye a május 13-án a lezajlott IV. kcs-os összetett ötpróba verseny volt, ahol Szepesi Kitti, 8.b osztályos tanuló a dobogó tetejére állva megszerezte a megyei bajnoki címet, mellyel kiérdemelte az országos versenyen való  részvételt és a pontszerző 7. helyen végzett a mintegy 150 induló közül.
A sportolókat Marosvölgyiné Rideg Ágnes és Földesi Róbert testnevelők készítették fel.
Fényképek: >>>
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes és Földesi Róbert testnevelők

Erdei iskolában jártunk /2014. 05. 31./

Május 26-án reggel az Eötvös József Katolikus Általános Iskola  35  kisdiákja  és  két pedagógusa indult el Szandára, erdei iskolába.  A gyerekek izgatottak voltak, hiszen a legtöbben először keltek útra szüleik nélkül ilyen hosszú időre. Az öt nap alatt változatos programban volt részük. Ellátogattak Hollókőre, megtekintették a várat és a meseszép palóc falucskát. Felszíni túra keretében megismerkedtek a táj növény és állatvilágával. A terényi tájházban mézeskalácsot sütöttek, népi játékokat tanultak. Megismerték a sustya fonás rejtett titkait. Részt vettek méhészeti bemutatón, vadászati kiállításon. A legizgalmasabb program egy időutazás volt az ipolytarnóci őslényparkban, ahol 7 millió évvel pörgették vissza az idő kerekét. A tábor zenés tábortűzzel zárult. A gyerekek fáradtan, de élményekkel gazdagodva tértek haza.
Fényképek: >>>

Korponai Tünde

Tavaszköszöntő Pünkösdölő / 2014. 05. 31./

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda május 31-én Tavaszköszöntő Pünkösdölő Gyermek Néptánc és Népzenei Fesztivált rendezett az iskola sportcsarnokában. A megnyitó után a gyermekcsoportok színvonalas bemutatkozása következett. A rendezvényen népi iparművészek kirakodóvásárát tekinthették meg az érdeklődők.
Fényképek: >>>
 

DÖK elnökének megválasztása /2014. 05. 30./

Ma az első órában került lebonyolításra a DÖK elnökének megválasztása.
A három induló jelölt Csizmadia Fanni 6.a, Lőrincz Kitti 7.a és Jónás Zoltán 7.b osztályos tanulók.
Mindhárman bemutatkoztak, majd ismertették programtervüket a diákoknak.
Ezután szavaztak a tanulók.
Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2014/2015 tanévének Diákközösség elnöke Jónás Zoltán lett, akinek munkáját Buczku Dominik, 7.b osztályos tanuló segíti.
Gratulálunk nekik!

Fényképek: >>>

Korcsok Marianna

Fekete Csenge idegennyelvű kalandtábort nyert /2014. 05. 27./

A tudatos fogyasztói magatartás oktatatását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a PontVelem csapatával együttműködve játékos kvízsorozatot hirdetett általános iskolások részére, melyet Fekete Csenge Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda 3.a osztályos tanulója nyert.  
6 héten keresztül kérdezték a gyerekeket, élelmiszer-biztonsággal, minőséggel, bevásárlással, otthoni ételkészítéssel és tárolással kapcsolatban.
 
Korcsok Marianna

Feledhetetlen élmények Erdélyben 2014 /2014. 05. 25./

13-01-20. Támogató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A támogatás összege: 766. 800 Ft. A kirándulás célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése. A gyerekek ismerkedjenek meg Erdély történelmével, azok helyszíneivel, növény-és állatvilágával, a határon túli magyarság kincseivel, hagyományaival, a magyarságtudattal. Ismerkedjenek meg a diákok az Erdélyben élt és tevékenykedett költőkkel, írókkal, történelmi személyiségekkel, a történelmi eseményekkel. 5 napot töltöttek Erdélyben. A tanulmányi kirándulás során a már tanult tananyag tartalmak kerültek feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszíneken. Az indulást előkészítő órák előzték meg.
A kirándulás programja: Az első napon Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyeztek el. Déva váránál összegezték Kőműves Kelemenné balladáját. Segesváron Petőfi Sándorra emlékeztek. Zetelakán találkoztak és ismerkedtek a zetelaki iskola diákjaival, akik bemutatták városukat. A második napon Székelyudvarhely történetét ismerték meg. Máréfalván a 95 székelykapunál fotószünetet tartottak. Homoródfürdőn megnézték a szénsavas fürdőt és a borvízforrásokat. A zetelaki gyerekekkel gyalogtúrát tettek a víztározóhoz, majd este kézilabdamérkőzés következett. A harmadik napon sétát tettek Szovátán. Parajdon a bányák sócsarnokaiban megismerték a só egészségmegőrző szerepét. Az Áprily-emlékházban felelevenítették a költő pályaképét és Parajdhoz fűződő életszakaszáról tudhattak meg többet. Korondon néprajzi ismereteiket bővítették. Farkaslakán Tamási Áron székely író sírjához látogattak. Este a zetelaki diákokkal szalonnasütés, kürtős kalács készítés következett. A negyedik napon közös gyalogtúrára indultak a zetelaki tanulókkal az ivói Vadasparkba. Délután traktor vitte fel őket a Madarasi-Hargitára. Este búcsúesten vettek részt, Erdély ismereti vetélkedőn, közös énekléssel, tánccal. Az ötödik napon hazafelé megálltak a szejkefürdői ásványvizes fürdőnél. Meglátogatták Orbán Balázs síremlékét. Kolozsváron városnéző séta következett a Szent Mihály-templomhoz, a Mátyás-szoborhoz és Mátyás szülőházához. Az emlékezés kegyhelyén, a házsongárdi temetőben lerótták tiszteletünket Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Koós Károly és Reményik Sándor sírja előtt. Csucsán betértek Csinszkáékhoz, az egykori Boncza-kastélyba. Nagyszalontán megtekintették a Csonka toronyban berendezett Arany János emlékmúzeumot. A hazaérkezést követő értékelő órákon összegezték élményeiket, majd projektnapot tartottak. Sosem feledhető élményekkel gazdagodtak a kirándulás résztvevői. A nemzeti összetartozás élményét a résztvevők több alkalommal megtapasztalták, átélték a kirándulás alatt. A diákok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, nyelvük. Anyanyelvükön kommunikáltak egymással, pedig több száz km-re élnek egymástól.

 Fényképek:>>>

Megyei Számítástechnika verseny /2014. május 24/

2014. május 24-én iskolánk kiemelkedő informatikai tudással rendelkező tanulói megyei Számítástechnika versenyen vettek részt.
Több kategóriában versenyezhettek a diákok, ahol megmutathatták tudásukat.
Elért eredmények:
– Számítógép használat II.  hely: Csizmadia Fanni 6.a      
(felkészítő tanár: dr. Blahóné Gali Erzsébet)
– Számítógép  használat III. hely: Juhász Gergő 5.a            
(felkészítő tanár: dr. Blahóné Gali Erzsébet)
– Információkereső II. hely: Csizmadia Fanni 6.a               
(felkészítő tanár: Tompáné Mochnánszki Erzsébet)
– Alkalmazások – weblap Különdíj: Szombati Péter 8.a     
(felkészítő tanár: Korcsok Marianna)

Korcsok Marianna

Eötvös diákok a 25 éves Samsung gyárban /2014. 05. 22./

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai eredményesen szerepeltek a PontVelem használt elem és mobiltelefon-gyűjtő környezeti programban.  A diákok közül Dobrai Dávid 5.b osztályos tanulót külön dicséret illeti, hiszen 578 db mobiltelefont gyűjtött össze. Gyűjtőmunkáját köszönjük neki és szüleinek. A program keretében meghirdetett bajnokságon minden héten egy-egy iskolát sorsolnak ki, akik az adott héten a legtöbb telefont gyűjtötték össze. Jutalomként az iskolából 25 tanuló ingyenes Samsung gyárlátogatáson vehet részt. A 2014. május 5-i hét győztese az orosházi Eötvös iskola lett, így 2014. május 22-én az iskola 25 diákja örömmel indult útnak a 25 éves Samsung High-Tech gyárába és iskolájába Jászfényszarura.

Fényképek: >>>

Korcsok Marianna

Balogh Zsolt – Egy sikeres kézilabdázó pályafutásának története /2014. 05. 20./

Balogh Zsolt kézilabda játékos, az Eötvös József Ált. Isk. tanulójaként alsó tagozaton labdarúgással kezdte a sportolást, majd Bajusz Józsi bácsi átcsábította a kézilabdához. A 89’-es korosztályban Kalocsán a gyerekbajnokság akkor még meghívásos országos döntőjében I. helyezést ért el az EVERY DAY csapatával, Gera Norbert edző vezetésével.
2001-től az egyesületben és az iskolában is a gyerekcsapatok edzését Papp Mihály vette át. Az első siker az Eötvös iskolában diákolimpiai III. helyezés 2002. májusában.  A diákolimpia országos döntőjébe több alkalommal bejutott iskolánkkal. Az egyesületben gyerekbajnokság, serdülő IV. helyezés, megszámlálhatatlan kupagyőzelem, legjobb játékos díj jelezte, hogy nagy tehetség bontogatja szárnyait.  Középiskolában diákolimpiai bajnok, és világjátékokon képviselte a Táncsics gimnáziumot.
2006-ban az év ifi játékosa, 2008-ban az év junior játékosa Magyarországon. Valamennyi korosztályos válogatottnak tagja volt, többször képviselte hazánkat világversenyeken.
A budapesti PLER-ből Magdeburgba vezetett az útja, jelenleg a PICK Szeged csapatát erősíti évek óta. Többször volt Magyar Kupa II. helyezett és Magyar Bajnoki II. helyezett.
Legnagyobb sikerét 2014. május 18-án Berlinben érte el, ahol a PICK Szeged csapatával megnyerte az EHF kupát.

Osztálytársaid, tanáraid, edzőid nagyon büszkék RÁD és sérülésmentes, sikeres további sportkarriert kívánnak NEKED!

Papp Mihály és Pappné Horváth Zsuzsanna

Judo Diákolimpia országos döntő eredményei /2014. 05. 19./

Patyi Ákos 5.b-országos bajnok!
Gulyás-Szabó István 4.b- országos 2. hely
Csizmadia Fanni 6.a- országos 2. hely
Vizslár Gvendolin 3.b-országos 3. Hely

Edzők: Tóth Béla és Patyi Gábor
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Tavaszköszöntő Pünkösdölő /2014. 05. 07./

Intézményünk, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda május 31-én Tavaszköszöntő Pünkösdölő Gyermek Néptánc és Népzenei Fesztivált és kirakodó vásárt rendez az Eötvös téren.
Ezen a napon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a város és térsége néptánc és népzenei csoportjainak, népművészeti kiállítóinak, népi hagyományőrzőinek.
A program 2014. május 31 – én szombaton 9.00 órától 13.00 óráig tart.
Programok:
9.00  órától 13.00 óráig népi iparművészek kirakodóvására,
9.30 órától térzene,
10.00 óra megnyitó,
10.15 órától gyermekcsoportok bemutatkozó műsora
A program helyszíne: Eötvös tér – eső esetén az iskola aulája.
A fesztiválon való részvétel díjmentes, a szervezők a csoportok utazási és egyéb költségeit átvállalni nem tudják. Az iskolában öltözőt biztosítunk. A helyszín bejárására igen, de az előadás előtti szervezett próbára nincs mód.
A kirakodóvásárban büfé és egyéb vásárlási lehetőség biztosított.
A hangosításhoz a műsorszámok zenéit hang CD-n kérjük átadni a műsor megkezdése előtt. Az elhangzó zeneszámok tulajdonviszonyát, esetlegesen felmerülő jogdíját a fellépő csoportoknak kell tisztázni, a hozzá kapcsolódó költséget a szervezők nem vállalják át.
Az egyéni igényeket figyelembe kívánjuk venni, azokat előzetes egyeztetés után – amennyiben mód van rá – teljesítjük.
Várjuk az Önök megtisztelő jelentkezését!
A programmal kapcsolatban figyelmébe ajánljuk a weblapunkat:
www.eotvosoh.hu
Visszajelzését várjuk mielőbb a mellékelt jelentkezési lapon levélben, vagy e-mailben:
Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda           
Tel.: +3668411355         
Fax: +3668512110        
e-mail:
titkarsag@eotvosoh.hu vagy: o.kovacsilona@eotvosoh.hu
A rendezvényről tájékoztatást kaphatnak a következő telefonszámokon is:
Általános tájékoztatás: Gombkötő Valéria igazgatóhelyettes: +3668411355  
Pünkösdölő: Orbánné Kovács Ilona szervező: +36305002474
Orosháza, 2014. május. 7.

Orbánné Kovács Ilona

Ismét kézilabda /2014. 04. 30./

Április hónap bővelkedett lány kézilabda mérkőzésekben, melyek a napokban zárultak le iskolánk számára. A IV. kcs-os lányok a selejtezőn Kalocsa csapata ellen kiharcolták maguknak a továbbjutást az országos elődöntőbe, melyet április 28-án a tatai edzőtáborban szerveztek meg. A hosszú út után a szerencse nem állt mellénk, mert a legerősebb csapatot kaptuk ellenfélnek, a tatabányai lányokat. A 2×20 percnyi játék után a hazaiak jutottak tovább a döntőbe, mi a 3. helyért játszhattunk a budapesti Hajós Alfréd Általános Iskola csapata ellen. Szoros mérkőzés után 1 góllal kaptunk ki, így IV. kcs-os lányaink a 4. helyen végeztek.
Április 30-án a hétfői játékosok közül többen ismét autóbuszba szálltak abból a csapatból, melyben hétfőn is játszottak. Az út Gyulára, a III. kcs-os  lány Kézilabda Diákolimpia megyei döntőjére vezetett. Bár a csapat létszáma 2 lány betegsége miatt 10 főre csökkent, de ez a lelkesedésüket nem befolyásolta, eredményüket ellenben igen. Első ellenfelünk a Békéscsaba csapata volt. Kemény küzdelem után ők jutottak tovább a döntőbe. A 3. helyért Újkígyós csapatát szorongattuk meg, akik a végjátékban 1 góllal jobbaknak bizonyultak. A III. kcs-os lányok a 4. helyen végeztek a megyei döntőben.
Köszönjük a felkészítést edzőiknek: Nagy Ferencnek és Marton Richárdnak.

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

A Történelmi Vitézi Rend rendezvénye /2014. 04. 28./

A MAGYAR SZENT KORONA TÖRTÉNETE
Iskolánk Emléktermébe látogatott vitéz Hunyadi László a Történelmi Vitézi Rend főkapitánya Dr. vitéz Domonkos István hadnagy meghívására. Előadásának témája a MAGYAR SZENT KORONA története. A Szent Korona nemzeti történelmünk szimbóluma, egyben jelentős ötvösművészeti értékünk is. Tanulóink egy új szemszögből megismerkedtek a korona történetével, részeivel és díszítésével.
Fényképek: >>>

Schmidt Jenőné

V. Orosházi honismereti hét /2014. 04. 25./

Szép eredményeket értek el tanulóink az V. OROSHÁZI HONISMERETI HÉT pályázatain.
Tollforgató:
1. helyezés Lőrincz Kitti 7.a
3. helyezés Furda Szabina 8.a
Alsós rajzpályázat:
3. helyezés Lőrincz Dorina 3.a
Családi képregény  PPT pályázat:
1. helyezés Szepesi Kitti 8.b
Kézműves:  pályázat:
2. helyezés Huszárik Kitti., Józsa Csenge., Tóth Enikő 8.a
különdíj: Jank Vivien, Fodor Dóra 5.b

Jutalmuk egy kirándulás. Választhatnak Szeged, Békéscsaba és Ópusztaszer között.

 Holecska Mirjam

TTN – Föld Napja /2014. 04. 16./

A Természettudományos Napok keretében április 16-án rendeztük meg a Föld Napját iskolánkban.
Reggel, a megnyitót az 5. a osztályosok „A Föld teremtése, pusztulása és megújulása” című zenés, megindító műsora követte. A teremtés és a pusztítás elgondolkodtató, verses és képes megidézését egy közös imával és dallal zárták a gyermekek. A szövegét az osztályfőnökük, Rózsa Judit tanárnő írta, a betanításban Holecska Mirjam és Sitkei Katalin tanárnők segítettek.
Ezután tánccal köszöntöttük a Földet. Végzős diákjaink az iskola báljára készült „Anasztázia álma” című bécsi keringő formációval varázsolták el társaikat. A koreográfiát megálmodta és betanította Rózsa Judit tanárnő.
Természettudományos filmek megtekintésével folytatódott a nap, a nyolcadikosoknak Dr. Blahó János, a TMKIT főigazgatója tartott érdekes előadást „Fenntartható jövő” címmel.
Az uzsonna szünet után mozgalmasabbá vált a délelőtt. Az iskola összes tanulója nyolc nagycsapattá verbuválódott, és minden csapat három különböző feladattípusban versenyzett. A csapatok egyharmada a csarnokban egy természettudományos kvízjáték szereplői lettek, ahol Rózsa Zoltán, a Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatója egy érdekes régészeti feladattal színesítette a programot, s egyben a zsűri munkájában is részt vett. A zsűri elnöke Bartolák Józsefné, iskolánk nyugdíjas tanítónője volt, munkáját segítette Rózsa Klaudia egyetemista, iskolánk volt diákja. A csapatok másik harmada az iskola udvarán, akadálypályán mérte össze tudását, és a harmadik részük pedig összegyűjtött hulladékokból közlekedési maketteket készített. A szünet után a makettekből iskolánk aulájában kiállítást rendezünk.
A napot a Városi Természetismereti Vetélkedő nyertes csapatának a „Mindenható Víz” című PowerPoint bemutatójával zártuk, melyet Papp Martin és Virág Erna 8. b osztályos tanulók készítettek.
Köszönjük az egész nap összeállítását, megszervezését és levezetését Érdiné Molnár Márta és Rózsa Judit tanárnőknek!

Fényképek: >>>
 
Holecska Mirjam

A Húsvét ünneplése az Eötvösben /2014. 04. 16./

Iskolánk április 16-án délután 17 órakor tartotta húsvéti ünnepségét a katolikus templomban. Intézményünk növendékei és pedagógusai szép műsorral készültek a katolikus egyház legnagyobb ünnepére.
A műsort az óvodások kezdték, akik kedves táncukkal, tavaszváró énekükkel, verseikkel a húsvéti néphagyományokat, többek között a locsolkodást idézték fel.
Ezután dr. Laurinyecz Mihály plébános úr megáldotta a barkákat és ünnepi gondolataival útravalót adott mindnyájunknak az ünnephez.
A műsor további részében az iskola tanulói Jézus szenvedésének történetét adták elő passiójáték keretében, szép, átélt előadásban. Az egyesített pedagógus- és gyermekkar az alkalomhoz illő énekekkel tette még teljesebbé az ünnepet.

Fényképek: >>>

Sitkei Katalin

Országos mezei futóverseny /2014. 04. 15./

Április 15-én hat tanuló képviselte iskolánkat az országos mezei futáson, Gödöllőn. A részvételt a március 31-ei megyei futóverseny eredményei alapján érdemelte ki a III. kcs-os fiú csapat (5fő) a megyei 1. hellyel, Kiss Annamária 7.b osztályos tanuló egyéni 2. helyezésével. A több órás út után szembesültünk a hideg, nagyon erős széllel, ami Gödöllő repülőterén fogadott bennünket. Először gyalog tettük meg a távot, majd a gyerekek a bemelegítés után futva is. Minden korcsoportban az induló csapatok száma 40 körül volt, egyéniben elérte a 230-240 főt. A fiúk a nevező 41 csapatból összesített eredmény alapján a 21. helyen zárták a versenyt, Kiss Annamária a 232 lány indulóból a 62. helyen ért célba.
Gratulálunk nekik!  
A csapat tagjai:
Dobrai Dávid 5.b,
Patyi Ákos 5.b,
Túróczki Béla 5.b,
Palócz Richárd 6.a,
Nagy Zsolt 6.b

Fényképek: >>>
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

VII. Városi Természet-Tudományi Verseny //

2014. 04. 15-én immár hetedik alkalommal került sor a városi Természet-Tudományi verseny megrendezésére, mely egyben az „Alföldi Gyöngyszemek”c. Iskolai Tehetséggondozó pályázat –TÁMOP 3.4.3– keretében valósult meg. Ennek célja az volt, hogy összemérje a természettudományi tantárgyak iránt érdeklődő és abban jártas, tehetséges tanulók ismereteit, akiknek számtalan terület ismereteiről kellett tanúbizonyságot tenni.
A megmérettetésre 6 iskola 7-8.o. tanulóiból álló, öt fős csapatai jelentkeztek.
A verseny ismeretanyaga széleskörű tájékozottságot kívánt a tanulóktól. Kiemelt helyen szerepelt egy power point bemutató előzetes összeállítása, melynek témája ebben az évben a vízzel kapcsolatos hasznos tudnivalók bemutatása volt. De jártasnak kellett lenni az év madara és fája – a túzok és a mezei juhar -, valamint a hazai fás társulások ismereteiből, a Nap fizikai tulajdonságaiból, és Európa csodás hegyláncainak, az Alpokból és a Kárpátokból megszerzett ismereteiből is.
Munkánkat szakemberekből álló neves zsűri segítette. Kulcsár László a TMKIT általános igazgató helyettese a zsűri elnöki posztját töltötte be. Fődi Andrásné a MIRA csillagászati szakkört képviselte, Laskovicz Julianna a TMKIT biológia szakos tanáraként, valamint Kis János földrajz szakos tanárként segítette a nap eseményeit, akik egyben a feladatok összeállítását is végezték.
A verseny az alábbi eredménnyel zárult:
I. helyezés: Eötvös József katolikus Általános Iskola és Óvoda „ Földi poszméh” csapata
tanulók:
Papp Martin 8.b
Virág Erna 8.b
Szakálas Katalin 8.a
Gajdán Lili 7.a
Czirok Orsolya 7.b
felkészítő nevelő:Varga Lászlóné
II. helyezés: Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium Vörösmarty Mihály Tagintézmény „Vörösmarty” csapata
tanulók:
Szeverényi Stella 8.c
Frankó Flórán 8.c
Kéri Martin 7.b
Nagy Dominika 7.a
Héjjas Kitti 7.a
felkészítő nevelő: Horváth Antal
III. helyezés: Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium „ Fekete csillagok” csapata
tanulók:
Barta Dávid 7/8
Bodzsár Bálint András 7/8
Bónus Ádám Tamás 7/8
Deák Tamás 7/8
Kasuba Dóra 7/8
felkészítő nevelő: Mikulás Rolandné  és Nagyné Dömötör Márta         
Ők mindannyian munkájuk elismeréseként – az oklevél mellé – értékes könyvjutalmat vehettek át Varga Lászlónétól, a verseny szervezőjétől.

Fényképek: >>>

Varga Lászlóné

Természet-Tudományos Napok 2014. XXI. Kísérletező Kis-fizikusok Versenye /2014. 04. 14./

Kísérletező Kis-fizikusok versenyén mérték össze tudásukat ma délután iskolánkban a város felső tagozatos diákjai. Az idén – a 21. alkalommal megrendezett versenyen – tizennyolcan indultak, közülük hatot emelt ki a szakmai zsűri. A 4., 5. és 6. helyezettek oklevelet kapott, az első három pedig könyvjutalomban is részesült. A zsűri tagjai: Laskovitz Júlia gimnáziumi tanárnő, Albert Roland és Szijjártó József egyetemisták, iskolánk volt diákjai voltak.
Nyertesek:
I. hely: Csonki Patrik és Zvolenszki Kevin, Eötvös József Katolikus Ált. Isk., felk. tanár: Rózsa Judit
II. hely: Sztakó Andor , Vörösmarty tagint., felk. tanár: Tompa Lajos
III. hely: Breznyik Bence és Raffai Anita, Czina tagint., felk.tanár: Tompa Lajos
Nyerteseknek és felkészítőiknek gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

Fényképek: >>>
 
Rózsa Judit Tünde

Diákolimpiai megyei elődöntő /2014. 04. 11./

Április 10-én Füzesgyarmaton lépett pályára a III. kcs-os lány kézilabdacsapatunk a diákolimpiai megyei elődöntőn. Körmérkőzést játszottak Dévaványa, Újkígyós és a hazai Füzesgyarmat csapata ellen. Két győztes és egy döntetlen meccs után a gólkülönbség döntött az újkígyósiak javára, de a 2. hely is a továbbjutást jelentette a lányoknak. A megyei döntőre április 30-án, Gyulán kerül majd sor.
Április 11-én a IV. kcs-os lányok is versengtek a továbbjutásért, akik már az országos elődöntőt tűzték ki célul. Ehhez Kalocsa csapatát kellett legyőzniük a selejtező során, melyet iskolánkban játszottak le. Egy győztes és egy döntetlen mérkőzés után, fáradtan, de nagy örömmel vonultak le a hazai pályáról, hiszen a célt elérték. Az országos elődöntő időpontja még nem ismert, de a tavaszi szünet utáni napokban várható.

Szurkoljunk együtt a lányoknak!!!

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Költészet napja tiszteletére /2014. 04. 11./

Április 11-én ünnepeljük József Attila születésnapját, aki 109 évvel ezelőtt, 1905-ben született Budapesten. E napon ünnepeljük a Költészet napját, melynek tiszteletére zenés, irodalmi összeállítást hallhattunk az iskolarádióban. A mai napon Budapestről iskolánkba érkezett Kanizsa József író, költő, meseíró, kritikus. Két rendhagyó irodalomórán vehettek részt tanulóink intézményünk Emléktermében, akik megismerkedhettek a költő pályaképével, munkásságával, köteteivel. A költői kifejezésmód különféle formái és módozatai mellett nyomatékot kapott az olvasás fontossága, annak élménye. A diákok számára is ismerős műcímek, lírai alkotások hangzottak el, hiszen ezek közül néhány tankönyveinkben, olvasókönyveinkben is megtalálható. Az előadó hangsúlyozta az irodalom szeretetének fontosságát, az ihletett állapot adományát. Kiemelte az összefogás erejét, amely az alkotásban is előrevivő erejű. Zala megye szép tája, Zajk indította el költői útjára Kanizsa Józsefet. Jelenleg is több lap, folyóirat, média közli verseit, mutatja be könyveit. A Hévíz, Kláris, Magyar Jövő, Muravidék, Művészet és Barátai, Új katedra, Föveny, Pécsi Új Hang, Muravidék című folyóiratokban rendszeresen jelennek meg írásai. Napjainkban is tevékeny részese az irodalmi, kulturális életnek. Rendületlenül ír, alkot. Eddig számos kötet látott napvilágot. A Budapesten élő költő orosházi kötődésű. Olajbányász bátyja révén a több mint 50 éves orosházi kapcsolatai szeretetével tartotta meg értékes előadását. Szívesen látogatott el iskolánkba „A Hit erejével”.

Fényképek: >>>

 Holecska Mirjam

József Attila Szavalóverseny /2014. 04. 11./

2014. április 11-én rendezte meg az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hagyományos József Attila Szavalóversenyét, ahol iskolánk tanulói is képviseltették magukat. A harmadik-negyedik évfolyamos versenyzők közül Teleki Henrietta, 4.a osztályos tanuló harmadik helyezést ért el. Felkészítő tanára Korponai Tünde tanítónő volt. A hetedik-nyolcadik osztályosok versenyében Virág Erna, a 8.b osztályból második lett, akit Sitkei Katalin tanárnő segített a felkészülésben.

 Holecska Mirjam

Első osztályosok felvétele /2014. 04. 07./

ELSŐ OSZTÁLYOSOK FELVÉTELE
AZ EÖTVÖS JÓZSEF KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLÁBA
 
Kedves Szülők!
Az iskola titkárságán 2014. április 26-ig BEISKOLÁZÁSI TÁJÉKOZTATÓ vehető át, leadható a JELENTKEZÉSI LAP, megtekinthető a Békés Megyei Kormányhivatal beiratkozással kapcsolatos KÖZLEMÉNYE. Beiratkozás 2014. április 28-án, 29-én és 30-án.
Szeretettel várjuk leendő tanulóinkat:
Orosháza, 2014. április 7-én

Bicsánszky József sk. igazgató

Orosházi búzacsíramálé /2014. 04. 03./

2014. április 3-án érdekes előadás részesei voltak iskolánk tanulói az Emlékteremben. Tóth Bálint  orosházi hagyományőrző előadásában megismerkedtek a csíramálé elkészítésének folyamatával és  a helyi jellegzetesség jótékony hatásaival. A program végén a gyerekek megkóstolták a búzacsírából készített édességet.

Fényképek: >>>

 Schmidt Jenőné

Kézilabda /2014. 04. 01./

Április 1-én iskolánk adott otthont a IV.kcs. lány kézilabda diákolimpia megyei döntőjének. Négy csapat (Gyomaendrőd, Békéscsaba, Újkígyós, Orosháza) lányai versengtek az országos elődöntőbe jutásért. Az első mérkőzésen iskolánk csapata a békéscsabaiakkal mérte össze erejét. A szoros mérkőzés során csapatunk megnyerte a meccset, így az első helyért játszhatott később. A gyomaendrődi csapat lett ellenfelünk a döntőben, ahol ismét nagyon szoros küzdelem alakult ki. A 2×20 perc nem volt elegendő a helyezések eldöntésére, így hetes dobásra került a sor. A szerencse most nem a mi lányaink mellé állt, így a 2. helyen végeztek. A 2. hely lehetőséget  ad selejtezőben folytatni a játékot, melynek időpontja és helye még nem ismert. Szurkolunk tovább a lányoknak!!!

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Segíts Lizának Tájékozódási Sportvetélkedő /2014. 03. 31./

Örömmel értesítünk benneteket, hogy megszülettek a végeredmények!
Az a csapat, aki megnyerte a lajosmizsei osztálykirándulást : EÖTVÖS ISKOLA 4.B osztálya! Gratulálunk! A nyertes csapattal fel fogjuk venni a kapcsolatot !
Helyezések a következők lettek:
1. Eötvös Iskola 4.b – 1247 pont
2. Eötvös Iskola 3.b – 1064 pont
3. Táncsics Iskola – ONTF – 760 pont
4. EL-KÉSŐK – 605 pont
5. Zsibbadás – 594 pont
6. Cobra 20 – 575 pont
7. QR Olvasók – 542 pont
8. Csillámpónik – 183 pont
Köszönjük a részvételt, reméljük jól éreztétek magatokat!
Szép napot !
CSIPA SE

forrás: https://www.facebook.com/segitslizanak
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Mezei futás /2014. 03. 31./

Március 31-én került megrendezésre a megyei mezei futás, ahol az őszi városi, körzeti verseny eredménye alapján továbbjutott tanulóink teljesítették a korcsoportuknak megfelelő távot. Induló csapataink a hatodik, negyedik, és második helyen végeztek. III.kcs-os fiú csapatunk megyei bajnoki címet szerezett. Egyéniben Ádász Katalin és Kiss Katalin az első helyen, Kiss Annamária a 2. helyen ért célba. Országos döntőt a felső tagozatos tanulóknak rendeznek Gödöllőn, április 15-én, így iskolánkat
Kiss Annamária, 7.b osztályos tanuló és a III.kcs-os fiúk képviselik.

A csapat  tagjai:
Palócz Richárd 6.a,
Nagy Zsolt 6.b,
Patyi Ákos 5.b,
Túróczki Béla 5.b,
Dobrai Dávid 5.b és
Pádár Dániel 5.b.

 Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Megtisztelő elismerés COMENIUSTÓL /2014. 03. 30./

Iskolánk Commenius pályázatát a Tempus Közalapítvány a Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjra jelölte, ami egyben azt is jelenti (részlet az elismerő levélből):
„…hogy 2013-ban, az Önök munkája a legjobb 25 nemzetközi együttműködés egyike.”
„…biztosak  vagyunk  abban,  hogy  kiemelkedő  munkájuk  a  későbbiekben is  számos  sikert  hoz  az Önök számára.”
A projektmunkában szinte a teljes tantestületünk részt vett, a pályázatot írta és az egész munkát koordinálta: Nagy Beáta tanárnő.
Köszönjük e megtisztelő elismerést, igyekszünk a továbbiakban is rászolgálni!

Nagy Beáta

Münchenben a HEAD Trophy 2014 /2014. 03. 27./

Kiss Annamária 7. b osztályos tanulónk újabb nagyszerű eredményt ért el. Most Németországban a Münchenben a HEAD Trophy 2014. Nemzetközi úszóversenyen.
Eredménye a következő:
100 m. pillangó : 2.hely
200 m. pillangó : 1.hely
Gratulálunk neki és edzőjének Schmidt Jenőnek.

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Komplex Természettudományi verseny /2014. 03. 26./

A mai napon komplex természettudományi versenyen jártunk a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában, ahol mindkét csapatunk eredményesen szerepelt.
Az 5-6. évfolyamosok versenyén II. helyezést értük el. A csapat tagjai:
Bucsek Noémi
Csizmadia Fanni
Patyi Ákos voltak.
A 7-8. évfolyamosok között a III. helyen végeztünk. Itt a csapatot
Gajdán Lili
Selinger Tamás
Mikula Gergő alkották.
Felkészítő tanáruk Varga Lászlóné tanárnő volt.
Gratulálunk a szép sikerekhez!

Varga Lászlóné

Tesz Vesz Tavasz az Eötvösben /2014. 03. 21./

Többen Együtt Szabadon Valami Egészen Szokatlant Tenni, Adni, Vállalni, Alakítani Szeretetből.
A Szeged–Csanádi Egyházmegyében március 20. és 22. között immár hetedik alkalommal rendezik meg a Tesz Vesz Tavaszt, amelynek keretében ifjúsági közösségek egyidejűleg különböző helyszíneken szociális, ökológiai vagy más önkéntes tevékenységet végeznek.
A program célja, hogy a fiatalok egymással összefogva tapasztalatokat szerezzenek az önkéntességről, a szociális tevékenységről, a természeti és épített környezet védelméről, és aktív részesei legyenek környezetük jobbá tételének.
A Tesz Vesz Tavasz programban idén 33 településen, 60 csoportban és iskolában közel 2700 fő vesz részt.
Iskolánk március 21-én kapcsolódott a rendezvényhez. Az alsó tagozatosok virágossá varázsolták az iskola előtti teret, a felső tagozatosok a templomkertben és az iskola környékén végeztek tavaszi nagytakarítást. A szociális figyelmesség és együttérzés szép példájaként, óvodásaink harmadik alkalommal örvendeztették meg irodalmi műsorukkal a Vadvirág Esély Klub tagjait.
Az iskolaszépítési programban a PET-BAU Kft. támogatta iskolánkat, amelyet ezúton is köszönünk.

Fényképek: >>>

Sitkei Katalin

Közlekedés gyermekszemmel /2014. 03. 17./

„Közlekedés gyermekszemmel” címmel rajzpályázat értékelésére és a díjak átadására került sor március 17-én iskolánk aulájában. A szebbnél szebb pályamunkákért járó díjakat Kis Rozália rendőr főhadnagy és Bicsánszky József igazgató adták át. Gratulálunk a nyerteseknek!

Fényképek: >>>

Rózsa Judit Tünde

Városi megemlékezés 1848-as szabadságharc tiszteletére /2014. 03. 15./

Az 1848-as szabadságharc tiszteletére rendezett városi megemlékezésen iskolánk diákjai készültek és szerepeltek az Irodalmi színpad ünnepi műsorával. Az ott készült fényképek a galériában tekinthetők meg.

Fényképek: >>>

 Holecska Mirjam

1848 tiszteletére /2014. 03. 14./

Az 1848-as forradalom és az azt követő szabadságharc emlékére ünnepi műsorral készült az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda diákjai, pedagógusai számára. Az ünnep napjára nemcsak a gyerekek és nevelőik, hanem az iskola is ünneplőbe öltözött. Mindenki kokárdát tűzött a ruhájára. Az aulában megtartott megemlékezés a Himnusz közös éneklésével kezdődött, majd az Irodalmi színpad látványos jelenetekkel, forradalmi, zenei, irodalmi összeállításokkal idézte a résztvevők elé a 166 évvel ezelőtti eseményeket. Történelmi, irodalmi nagyjainkra, nemzeti hőseinkre, a korabeli emberekre emlékeztek. A megemlékezés a Szózat éneklésével zárult. A színvonalas műsort Tóthné Somogyi Mária tanítónő vezetésével adták elő a gyerekek.

Fényképek: >>>

Holecska Mirjam

IX. Eötvös bál /2014. 03. 08./

„ Az az igazi élet, amiben jókedv, énekszó, tánc és muzsika van.”
Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda március 8-án rendezte meg a sportcsarnokban a már hagyományt jelentő IX. Eötvös bált. Az est bevételével iskolánk hagyományőrző programjait, valamint diákjaink jutalmazását kívánja támogatni.
A vacsora és a báli mulatság előtt tanulóink jókedvű műsorán szórakoztak a jelenlévők. Tiliczki Olivér, Gál Richárd és Almási Gyula, főiskolai hallgató nőnapi köszöntővel kedveskedtek a hölgyeknek, majd a Madrigál kórus énekelt tavaszi dalokat.  Krcsméri Blanka, iskolánk végzős diákjának fuvolajátékát hallhattuk, akit Tájpsz Krisztina tanárnő kísért zongorán. A 6.b osztályosok – az iskolai  farsangon sikeres  – bajor táncukkal csaltak mosolyt, derűt a vendégek arcára.
A József – napi bált a végzős diákok gyönyörű Bécsi keringője nyitotta meg Anasztázia álma címmel. A koreográfiát Rózsa Judit tanárnő tanította a gyerekeknek.  
A vacsora előtt pohárköszöntő beszédet mondott Korponai Tünde tanítónő.
Ízletes falatok, tánc, tombola, majd hajnalig tartó vidám mulatozás következett.

Fényképek: >>>

Rózsa Judit Tünde

Árvízi Emléknap /2014. 03. 05./

Az 1879-es Nagyárvíz Szegedet szinte a földdel tette egyenlővé. A városatyák azon gondolkodtak, érdemes-e egyáltalán újra felépíteni a teljesen elpusztult várost. A polgárok, az ország és egész Európa összefogásának köszönhetően azonban mégis újjáépülhetett Szeged, és ehhez kapcsolódik a Dóm, azaz a Fogadalmi Templom építése is. Erre a Szeged történelmét oly nagymértékben meghatározó eseményre emlékezve kerül idén immár tizedik alkalommal megrendezésre a Szeged- Belvárosi Plébánia és a dél-alföldi cserkészek szervezésében az Árvízi Emléknap. Hagyományos rendezvényünk célja, hogy az összefogás és együttműködés erejét megélve emlékezzünk Szeged újjászületésére. Erre az alkalomra készített Misi atya és a cserkészek 10 méteres bambusztornyot.

Fényképek: >>>

Korcsok Marianna

Úszás diákolimpia / 2014. 03. 03./

A hétvégén került megrendezésre az úszás diákolimpia országos döntője, ahol iskolánkat két sportiskolás tanuló, egy testvérpár képviselte. A helyszín a Kecskeméti Fürdő volt, ahol március 1.-én két megyei győzelem után Kiss Annamária 7.b osztályos tanuló szállhatott versenybe. A 100 m-es gyorsúszásban 9. helyen, míg a 100 m-es pillangóúszásban az előkelő 5. helyen végzett.
Március 2.-án szintén Kecskeméten ugorhatott el a rajtkőről Kiss Katalin 3.b osztályos tanuló, aki 50 m-es gyors úszásban a 20. helyen végzett. Ő még fiatalnak számít a korosztályában, ezért az Ő eredménye is kiemelkedő.
Gratulálunk nekik és az edzőnek, Schmidt Jenőnek.

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Farsang /2014. 02. 28./

Február 28-án, iskolánk farsangján színvonalas, ötletes osztályprodukciók követték egymást. A hercegi udvartartás, a 8.a osztály tanulóinak bevonulása után bepillanthattunk a hercegség konyhájába, ahol az udvari konyha szakácsai sütöttek-főztek .Az ételek készítéséhez a lángocskákat táncukkal a 2.a osztály tanulói szolgáltatták. Az 1.a-sok, a kis kéményseprők  az udvari kéményeket tették rendbe. Külföldi vendégek is megtisztelték a farsangi mulatságot, akik be is mutatkoztak. Az 1. b osztály orosz táncot adott elő, a 2. b segítségével bepillanthattunk egy ír iskolai buliba. A 4. a rendhagyó esti meséje után megelevenedtek a mesék szereplői: a 3.b törpéi, a 4.b Pinokkiói. A 3. a-ból veszedelmes kalózok érkeztek, de félelemre senkinek nem volt oka.
Az 5. a tini tánca után jött egy öko-osztály, az 5. b, akik a PET palackokkal adtak elő egy hangulatos produkciót.
A 7. a cicababái után az egyéni jelmezesek vonultak fel a hercegi pár előtt.
A 6. b egy bajor sörtánccal lazított osztályfőnökük engedélyével. A 6. az osztály Michael Jackson emlékére készített koreográfiát. Majd a 8. b meglepetés zsáktánca zárta a gyerekek műsorát.
A rendezvény vendége volt a Candy Dance Crew csoport, bemutatkozásukat a tanári produkció követte  igazi boszorkányos sikerrel.  A hercegi pár kivonulása után a Napóleonnak öltözött  műsorvezető  a délutáni és esti mulatságra invitálta az udvar vendégeit és a szereplőket.
Igazi télbúcsúztató hangulatos délutánt részesei lehettek az érdeklődők.

Fényképek: >>>

 Rózsa Judit Tünde

Szivacskézilabda gyermekbajnokság /2014. 02. 22./

Szivacskézilabda gyermekbajnokság volt nálunk.
Az Orosházi FKSE U7-es, U8-as és U9-es csapatai hétvégén ismét hazai környezetben, az Eötvös csarnokban léptek pályára március 22-én, szombaton délelőtt az ERIMA gyermekbajnokság aktuális fordulójában végig a mi diákjaink nyertek!
Gratulálunk!

Korcsok Marianna

Nyílt napok (Felhívás) /2014. 02. 22./

Szeretettel hívunk és várunk minden érdeklődő szülőt és gyermeket
az
Eötvös József Katolikus Általános Iskolába
NYÍLT NAPOK-ra
2014.február 4-én és 5-én
 
Február 4-én, kedden:
8.00 – 9.15 –ig   – sportiskola osztályok és sportegyesületek bemutatói a sportcsarnokban
9.15-9.45 -ig Vidám percek az 1. osztályosokkal
10.00 – 11.00 óráig- tanítási órák látogatása
Február 5 -én, szerdán:
8.00-8.45-ig osztályfőnökök óráinak látogatása
8.00-10.00 óráig az iskolába készülő gyermekeket és szüleiket várják az első és második osztályos tanító nénik

Ovi-kupa /2014. 02. 17./

2014. február 17-én iskolánk játékos sportvetélkedőt rendezett Ovi-kupa címen városunk óvodásai részére. A rendezvény célja az egészséges életmód és a sport népszerűsítése volt.
A kupa eredménye:
1.hely: Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
2.hely: Orosháza Város Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Bácska utcai Telephely
3.hely: Orosháza Város Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Lehel utcai Óvoda
4.hely: Forrás Református Óvoda
5.hely: Orosháza Város Önkormányzat Napköziotthonos Óvodája Könd utcai  és az Uzsoki utcai Telephely holtversenyben
Fényképek: >>>

 Holecska Mirjam

„Szép Magyar beszéd” verseny /2014. 02. 07./

2014. február 7-én, pénteken rendezték meg a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar beszéd” verseny Orosháza város és térsége fordulóját, melyen Virág Erna iskolánk 8.b osztályos tanulója különdíjban részesült.

Sitkei Katalin

Megyei Diákolimpia Úszás /2014. 02. 05./

Kiss Kata 3.b
– V. hely 50 hát, I. hely 50 gyors
Kiss Annamária 7.b
– I. hely 100 pillangó, I. hely 100 gyors

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Nyílt napok az iskolában /2014. 02. 04./

2014. február 4-én tartotta első nyílt napját iskolánk. 8 órától a sportiskola bemutatóját láthatták vendégeink, majd a sportegyesületek bemutatkozása következett.  9.15- től 9.45-ig vidám percek színesítették a napot az első osztályosokkal. 10 és 11 óra között tanítási órák látogatására volt lehetőségük az érdeklődőknek.

Fényképek: >>>

Holecska Mirjam

Az Eötvös sakkcsapata a városi és a megyei diákolimpián /2014. 02. 02./

Logika, türelem, kitartás és előrelátás. Bizony mindből kell bőven, ha az ember sakkozásra adja a fejét.
Iskolánk kis csapata ismét bizonyított a Megyei Sakk Diákolimpián, hiszen újra ott voltak az élmezőnyben. Csak egyetlen picike pontocska hiányzott a második helyhez. Szeretettel gratulálunk nekik!
A csapat tagjai :
Tamási Zoltán
Jónás Zoltán
Tarapcsik Bence
Bobvos András

Fényképek: >>>
 
Holecska Mirjam

Asztalitenisz diákolimpia /2014. 01. 30./

2014. január 20. városi, körzeti-Orosháza
2014. január 30. –megyei-Orosháza
Egyéni:
Baki Bence 4.b-2.hely
Gulyás-Szabó István 4.b- 3.hely
Zétényi Barbara 4.b- 3.hely
Furda Szabina 8.a- 2.hely
Páros:
Furda Szabina 8.a-Kiss Annamária 7.b- 2.hely- megyei 3. hely
Tompos Alexandra 6.b- Szikszai Kitti 3.b -3.hely

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Asztalitenisz diákolimpia városi /2014. 01. 20./

Egyéni:
Baki Bence 4.b-2.hely
Gulyás-Szabó István 4.b- 3.hely
Zétényi Barbara 4.b- 3.hely
Furda Szabina 8.a- 2.hely
Páros:
Furda Szabina 8.a-Kiss Annamária 7.b- 2.hely
Tompos Alexandra 6.b- Szikszai Kitti 3.b -3.hely
 
Megyei verseny: 2014. január 31. 9.00-kor az Eötvös csarnokban
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Sakk diákolimpia /2013. január 17/

2014. január 17-én rendezte meg az Orosházi Sakk Egyesület a sakk diákolimpia városi-körzeti fordulóját. Iskolánk tanulói is részt vettek a versenyen, akik a  III.-IV. korcsoportos fiú csapatversenyben első helyezést értek el. A csapat tagjai: Bobvos András 7.b, Jónás Zoltán 7.b, Tarapcsik Bence 7.b és Tamási Zoltán 7.a osztályos tanulók.
Az egyéni versenyben, a III.-IV. korcsoportban Bobvos András a második helyen végzett.

Fényképek: >>>
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Iskolanyitogató (Felhívás) /2014. 01. 03./

2014. január 14,.
16:00-17:00 óráig
Orosháza
Eötvös József Katolikus Általános Iskola  

Kedves Nagycsoportos Óvodások!
Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola szeretettel várja az iskolába készülő
gyerekeket és szüleiket a januári iskolanyitogató foglalkozásra.
Program: Bemutató német foglalkozás és táncház
Okosodj!!!            Játssz!!!            Ismerkedj!!!
Gyere el és játszva fedezd fel iskolánk szeretetteljes világát!

 Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Játssz és sportolj az Eötvösben /2014. 01. 03./

Kedves Nagycsoportos Óvodások!
 
Szeretettel hívunk és várunk Benneteket
szüleitekkel együtt harmadik alkalommal megrendezésre kerülő képesség kibontakoztató
sportfoglalkozásunkra.
Kipróbálhatod ügyességed a játékos akadálypályán és lány és fiú kézilabda sportágakban  
Hozz magaddal sportfelszerelést!
Időpont:
2014. január 20. hétfő
16.00-17.00 között
Helyszín: Eötvös József Katolikus Általános Iskola Sportcsarnok

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Szép eredményekkel búcsúztatjuk az Óévet /2013. 12. 30./

Negyedik alkalommal, december 27-28-29-én Gödöllőn rendezték meg a Régióválogatottak Tornáját, melyen 8 régió válogatott kézilabdázói mérték össze tudásukat. A Sterbinszki Amália nevét viselő régió – melyben Békés, Jász Nagykun Szolnok és Hajdú Bihar megye gyerekei játszanak – évek óta szép sikereket ér el. A lánycsapat az első két évben második, tavaly a negyedik helyen végzett. Az idén a közös munka meghozta gyümölcsét, most ők állhattak a dobogó legfelső fokára. Az országos bajnokcsapat egyik edzője – a kezdetektől – Papp Mihály, iskolánk testnevelő tanára. A régió fiai a VII. helyen végeztek, tagjai között szerepel iskolánk nyolcadikos tanulója, Blaskó Tamás és Szabó Csanád volt Eötvösös diák.
Az eredményekhez szeretettel gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

Rózsa Judit Tünde

Városi Adventi gyertyagyújtás /2013. 12. 22./

December 22-én advent utolsó vasárnapjához érkeztünk. A városi adventi gyertyagyújtáson iskolánk kedveskedett ünnepi műsorral az érdeklődőknek. Dr. Laurinyecz Mihály plébános köszöntője után óvodásaink énekét, verseit hallhattuk, majd iskolásaink ünnepi gondolatai következtek. Iskolánk kórusa karácsonyi dalokat énekelt. Misi atya meggyújtotta a koszorú negyedik, lila színű gyertyáját, amely azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony. Boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését és a végtelen szeretetet.

Fényképek: >>>

Holecska Mirjam

Karácsonyi műsor a katolikus templomban /2013. 12. 18./

„Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.”
(Juhász Gyula)

2013. december 18-án karácsonyi műsort rendeztünk a katolikus templomban.
Dr. Laurinyecz Mihály plébános ünnepi köszöntője után óvodásaink jelenetével vette kezdetét ünnepélyünk.  Nagy Krisztina énekművész előadásában hallgathattuk meg az Ave Mariat, Szénási Anikó tanárnő zongorakíséretével. Karácsonyi gondolatokat hallhattunk az 5.b osztály tanulóinak tolmácsolásában. Krcsméri Blanka Handel: H-mol fuvolaszonátáját adta elő, majd Furda Szabina következett, aki Zséda: Ha egy csillag sem ég c. dalát énekelte el. Iskolánk kórusa karácsonyi dalokkal lepte meg a résztvevőket. Befejezésül iskolánk tanulói záróképet alkottak gyertyákkal, csillagszórókkal. Az ünnepi fények mellett Ady Endre: Karácsony c. verse hangzott el Szabó Gyula előadásában.

Fényképek: >>>
 
Holecska Mirjam

Játékos sportvetélkedő /2013. 12. 16./

Városi, körzeti-2013. december 16. Orosháza-1.hely, Megyei – 2014. január 28.  Békés- 6.hely
Ádász Katalin
Baki Bence
Borbély Levente
Bordás István
Buczku Bonita
Ceglédi Kamilla
Ceglédi Lidia
Czinkota Kármen
Forrás Réka                                               
Gábor Zalán
Gulyás-Szabó István
Horváth Dorisz
Kappán Dorina
Kiss Katalin
Mihalik Vincent
Osztás Adrián
Sódar Szabolcs
Furka Zsombor

 Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Kedves Nagycsoportos Óvodások, Kedves Óvó nénik (Felhívás) /2013. 12. 14./

Gyertek-ünnepeljük-együtt

Városi számítástechnika verseny az Eötvösben /2013. 12. 14./

Az idei tanévben 15. alkalommal hirdette meg az Eötvös József Alapítvány a „Városi Számítástechnika Versenyt”. Ennek döntőjét 2013. december 14-én tartották 7. és 8. osztályos tanulók részére az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvodában. Létrejötte egy önkormányzati pályázatnak is köszönhető. A benevezési feladat alapján 29 diák került a döntőbe. A tanulók internet és hálózati ismeretek témában elméleti és gyakorlati feladatsor megoldásával bizonyították felkészültségüket.

A verseny eredményei:
Informatika tagozatos tanulók:
I. hely: Kis Krisztina, Vörösmarty Mihály Tagintézmény, (felkészítő: Vargáné Gyömrei Anita)
II. hely: Deák Péter, Vörösmarty  Mihály Tagintézmény, (felkészítő: Vargáné Gyömrei Anita)
III. hely: Juhász-Nagy Márk, Vörösmarty Mihály Tagintézmény, (felkészítő: Vargáné Gyömrei Anita)

Nem tagozatos tanulók:
I. hely: Papp Martin, Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda, (felkészítő: Dr. Blahóné Gali Erzsébet)
II. hely: Szuchánszki Tamás, Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola (felkészítő: Losonczi István)
III. hely: Rácz Gábor, Kisboldogasszony Katolikus Általános Iskola, Gádoros, (felkészítő: Blaskó Attila)

Benevezési feladatért különdíjat kapott: Szekerczés Szabina,  TMKIT Vörösmarty Mihály Tagintézmény

 Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Gyűjtés a Nagyszalontai árvaháznak /2013. 12. 05./

„Akinek szíve tele van szeretettel, annak mindig van valami ajándékoznivalója.”      
(Szt. Ágoston)

A karácsonyi ünnep közeledtével az OKIK-klub ismét gyűjtést rendezett a nagyszalontai árvaházban élő gyerekek számára, melyhez iskolánk az idei évben is csatlakozott. Elsősorban tartós élelmiszereket vártak, melyeket az otthonban élő, közel kilencven gyermek között osztanak majd szét.

Fényképek: >>>

 Sitkei Katalin

Egészségnap az Eötvösben /2013. 11. 22./

„ Három dolog szükséges, hogy boldog légy:
Egészséges test, szabad lélek és tiszta szív”
(Voltaire)

Hagyományainkhoz híven 2013. november 22-én ismét megrendeztük iskolánkban az Egészségnevelési napot, melynek célja az egészségtudatos magatartásformák erősítése, bővítése. A reggeli megnyitón Dr. Laurinyecz Mihály plébános osztotta meg gondolatait az egészséggel kapcsolatban, majd a rajzpályázat értékelése következett. Irodalmi színpadunk tolmácsolásában napi témánkról szóló összeállítást hallhattunk, majd a Re-Dance tánccsoportműsora következett. A délelőtt során az alsós osztályok foglalták el elsőként a csarnokot, ahol akadályversenyen mérték össze ügyességüket, bátorságukat. A felső tagozatosok nyolc helyszínen ismerkedhettek a testápolás szabályaival, a káros szenvedélyek következményeivel, az internethasználat szabályaival, a méhek világával, az elsősegélynyújtás legfontosabb alapismereteivel, a szelektív hulladékgyűjtés előnyeivel és nem utolsó sorban a szexuális élet kamaszkori elvárásaival. Mindezt neves előadók, szakemberek előadásában hallgathatták tanulóink. Az uzsonnaszünetben diákjaink egészséges ételeket fogyasztottak osztálytermeikben. Ezt követően az alsósok elméleti foglalkozásaira került sor, ahol a helyes fogápolás, táplálkozás, testápolás került középpontba. A legkisebbek az egészségről szóló mesefilmeken keresztül gyarapították ismereteiket. Egymás megajándékozásával, JÓ TULAJDONSÁG SZÍV átadásával köszöntötték egymást.
A felsősök sportversenyen, illetve akadálypályán vizsgáztak a nap során hallottakból. A délelőtt a Sportinduló éneklésével zárult.

Fényképek: >>>

 Holecska Mirjam

A szárnyas vadászok /2013. 11. 16./

Érdekes előadást tartott dr. Lakos István a solymászatról iskolánk tanulóinak november 26- án. Megtudhattuk, hogy az emberiség ősi vadászati módja időszámításunk előtti időkre nyúlik vissza.  A solymászat magyarságunk gyökereiből származó örökségünk.  A kerecsensólyom fontos szerepet játszik a magyar mondavilágban, hiszen valószínűleg ez a faj lehet a Turul, amely álmában megjelent Emesének, és megjósolta fia, Álmos születését, aki a magyarokat az új haza kapujáig vezette. A faj élőhelye az eurázsiai sztyeppe, Kínától a Morva-medencéig fordul elő. A magyar solymászat sajátos életformát és közösséget is jelent, amelynek középpontjában a ragadozó madárral való vadászat áll. Beletartozik a természet szeretete, a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, illetve a hagyományos solymászati felszerelések elkészítése, használata, a solymászmúlt hagyományainak ápolása is. 2012-ben A magyar solymászat hagyománya is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség reprezentatív listájára. A program végén a gyerekek megsimogathatták a madarat és solymászkesztyűben kezükre is ültették.
Fényképeke: >>>
 
Holecska Mirjam

Dél –Békési szónoklatmondó verseny /2013. 11. 15./

A szép magyar beszédet ápolták az általános iskolás fiatalok
Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda „Tehetséges Tanulókért Alapítványa” tizedik alkalommal rendezte meg 2013. november 15-én a Dél-békési Szónoklatmondó Versenyt. A rendezvény célja a szép magyar beszéd, a kommunikációs kultúra fejlesztése, a történelem- és irodalomismeret elmélyítése, szélesítése és a tehetséggondozás.
A versenyen 8 általános iskola 17 diákja állt a pulpitus mögé, hogy meggyőző beszédét bemutassa. A résztvevőknek egy kötelező és egy szabadon választott szónoklatot kellett előadniuk. A kötelező szöveget – Jézus tanításából A boldogságok című részt –  az iskola szellemiségéhez kapcsolódóan a Bibliából választottuk. Majd a tanulóknak egy szabadon választott Eötvös Józseftől való szónoki beszédet kellett előadniuk. Ezzel is színesítettük iskolánk névadójának 200. születési évfordulójához kapcsolódó rendezvényeinket.
A szervezést és lebonyolítást az önkormányzat civil szervezetek számára kiírt pályázata támogatta.
 
Tompáné Mochnánszki Erzsébet - tanár
 
Tompáné Mochnánszki Erzsébet – tanár

Hívogat az iskola! Gyere az Eötvösbe! /2013. 11. 01./

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola szeretettel hívja és várja az iskolába készülő gyerekeket és szüleiket iskolanyitogató foglalkozásaira. A gyerekek megismerkedhetnek a leendő elsős tanító nénikkel, az iskola épületével, a sportcsarnokkal, Pedagógusaink vidám játékos programokat kínálnak az érdeklődő óvodásoknak.
Kedves Gyerekek!
November hónapban két foglalkozást tartunk:
Játssz és sportolj velünk!
2013. november 18-án 16.00-17.00  óráig
Kipróbálhatod, milyen ügyes vagy szivacskézilabdában és játékos sportvetélkedőben.
Iskolanyitogató foglalkozás az egészség jegyében
2013. november 26-án 16.00-17.00  óráig
Kézműves foglalkozáson és szivacskézilabda edzésen vehetsz részt.
Hozz magaddal sportfelszerelést mind a két alkalommal!
Találkozunk az iskolában!
Tanító nénik
 
Logo-weblapra
 
 Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda

Ruha-és játékbörze (Felhívás) /2013. 11. 01./

Kedves Szülők!

RUHA-és JÁTÉKBÖRZÉT rendezünk az iskola aulájában!
Ideje: 2013. november 21. csütörtök 15.30-17 óra
Köszönettel fogadjuk:
a tiszta, jó állapotú gyermek-és felnőtt ruhaneműket,
cipőket,
Játékokat.

Kérem adják le november 18., hétfőig az osztályfőnököknek!
A vásár napján mindenki szabadon válogathat, és ingyenesen elviheti.

Felajánlásukat köszönjük!

 Tompáné Mochnánszki Erzsébet

Eötvös-nap /2013. 10. 25./

A mai napon, október 25-én rendeztük meg iskolánkban az Eötvös-napot. Az Eötvös-szobor koszorúzását követően került sor a megnyitóra, ahol egy irodalmi műsorral, bemutatókkal emlékeztünk meg iskolánk névadójáról, születésének 200. évfordulójáról. Alsós diákjaink Eötvös ösvényen vetélkedtek a délelőtt során. A felső tagozatosok Ki, mit, tud?, Karaoke és Peonza versenyen vehettek részt. A jó hangulatú délelőttöt tanár-diák kézilabda és labdarúgó mérkőzés zárta.
Fényképek: >>>
 
Holecska Mirjam - tanár

Holecska Mirjam

Emlékezzünk! Emlékeztünk /2013. 10. 22./

Ismét ünneplő ruhába öltözött diákok töltötték be iskolánk auláját október 22-én délelőtt, amikor hetedikes diákjaink előadásával állítottunk méltó emléket az 56-os esemény hőseinek.
Egy osztályfőnöki óra kereteibe épített, zenés, irodalmi összeállítással emlékeztünk meg azokról a fiatalokról, akik 57 évvel ezelőtt a szabadságukért, a függetlenségükért, a magyar népért és önmagukért haltak hősi halált. A tiszteletükre gyújtott gyertyák fénye szüntelenül ott lobog mindannyiunk lelkében.
Megköszönjük Lukácsné Lengyel Katalin tanárnőnek, hogy összeállította és betanította a műsort, diákjainknak pedig, hogy a forradalom szellemiségéhez méltóan tolmácsolták a visszaemlékezés gondolatait!

Fényképek: >>>
 
Rózsa Judit Tünde-tanár-reál munkaközösség vezető

Rózsa Judit Tünde

Időutazás az írás szárnyán /2013. 10. 18./

Muszka Kálmán, Gellértegyháza megálmodója és megalkotója most tanítói szerepbe bújt és a katolikus emléktermünkben egy több órát felölelő rovásírás tanfolyamot indított el, melynek bevezető foglalkozásán vettünk ma részt.
Az óra első felében az írás történetéről, eredetéről hallottunk érdekes előadást. Ezt követte egy gyakorlati rész, ahol az első megtanult jelekből már ki is kerekedett egy-egy értelmes szó.
Szeretettel megköszönjük a lehetőséget! Nagy érdeklődéssel és izgalommal várjuk a következő alkalmat, amikor tovább bővíthetjük ismereteinket a témában.

Fényképeke: >>>

Rózsa Judit Tünde-tanár-reál munkaközösség vezető

Rózsa Judit Tünde

Mindennapok kémiája /2013. 10. 13./

Ezzel a címmel indult útjára iskolánkban egy 4 alkalmat felölelő kémiai előadás sorozat, melyet az őszi szünetben tartottunk nyolcadikos diákjaink részére. Ezekkel a foglalkozásokkal az OVÖ Szántó Kovács János Területi Múzeum által írt TÁMOP-3.2.13-12/1-2012-0341 számú, „Mi van körülötted” című pályázat lebonyolításába kapcsolódtunk be.
Kémia szakos tanárként mindig is nagy hangsúlyt fektettem arra, hogy a tanítványaimat minél közelebbről megismertessem az őket körülvevő világgal, a körülöttük lévő anyagokkal, vegyszerekkel, s minél jobban felhívjam a figyelmet arra, hogy a kémia nem azért van, hogy kihasználva átalakítsuk a környezetünket, hanem azért, hogy élhessünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a természet felkínál.
Az első foglalkozáson az éltető víz természetben lévő körforgásáról, majd a vezetékes vízről, annak minőségéről, felhasználásáról beszélgettünk, majd a víz – szerkezetéből következő -különlegességeiről esett szó. Ennek kapcsán megemlítettem Dr. Masaru Emoto „ A víz üzenetei” című filmet, amely a vizet, mint rezgést továbbító, átadó, megőrző, információt hordozó anyagként mutatja be. A foglalkozások végén ezt a filmet meg is néztük a gyerekekkel.
Vizsgáltuk a vizet, mint oldószert, majd a természetes vizek keménységét kimutató és megszüntető kísérleteket végeztünk. A foglalkozás végén elindítottunk egy kísérletet, mely a csont kalcium-karbonát tartalmát mutatja ki.
A második foglalkozáson az oldatokkal, és az oldhatósággal foglalkoztunk. Mivel fő témánk a víz, így elsősorban a vizes oldatok kerültek elő, és azok egyik legfontosabb tulajdonsága, a kémhatás. Itt külön kitértünk ennek biológiai, egészségügyi szerepére.
A harmadik foglalkozáson a konyha volt a fő cél, a leggyakrabban használt konyhai vegyszerek közül a só, a cukor, és az ecet volt a főszereplő. Számos, érdekes, látványos kísérlettel igazoltuk a hétköznapi vegyszerek sokszínűségét. A kórházi laboratóriumokban – a cukorbetegség kimutatására szolgáló – rutinszerűen végzett ezüsttükör-próba olyan jól sikerült, hogy valódi, gyönyörű ezüstkémcsövet láttunk a végén.
A negyedik foglakozáson a levegő került előtérbe, ennek legfontosabb alkotóelemei, a nitrogén, az oxigén és a szén oxidjai, kiemelve a szén-dioxid és a szén-monoxid között levő hatalmas különbséget. Majd, mint környezetszennyező anyagok közül a kén-dioxidról esett szó. Végül az alkoholokkal ismerkedtünk elméletben és kísérletileg egyaránt.
Zárásként – a 4 foglalkozás anyagából – egy tesztet tölthettek ki a diákok, melynek helyes megoldásáért jutalomban részesültek.
Orosháza, 2013. október 31.

Rózsa Judit Tünde
matematika-kémia szakos tanár

Fényképek: >>>
 
Rózsa Judit Tünde-tanár-reál munkaközösség vezető

Rózsa Judit Tünde

Volt egyszer egy oskola – rendhagyó óra a katolikus Emlékteremben /2013. 10. 12./

Egy korabeli tanóra részeseivé váltak 3. és 4. osztályos tanulóink október 11 – én Papp Mihályné nyugdíjas tanítónő irányításával, aki Tompán 41 év tanítás után ma is aktívan dolgozik. Továbbra is folytatja az 1976 óta kezdett helytörténeti gyűjtemény gyarapítását. Ezen a napon iskolánkba látogatott. Az 1920-as évek korhű berendezési tárgyai között zajló foglalkozás valóságos élményt nyújtott minden résztvevő számára: megismerték azon idők tanítási módszereit, amikor a fegyelmezés fő eszköze a nádpálca, a jó tanulók jutalma pedig alma és dió volt.
Az 5. osztályosok a szüreti népszokásokkal ismerkedtek meg. A tanítónő előadásában meghallgatták az 1901- ből származó katolikus tankönyv olvasmányát. Játékos formában számot adhattak tudásukról, mennyire ismerték meg a szüreti munkát, s annak eszközeit. Az órát Nagy Anna 5. b osztályos tanuló furulyán előadott magyar népdalai színesítették, melyek az őszhöz kapcsolódtak. A Tanulók Lapjában 1904- ben megjelent szüreti verssel zárult a foglalkozás.

Fényképek: >>>

Holecska Mirjam - tanár - Humán munkaközösség vezető

Holecska Mirjam

Atlétika Diákolimpia /2013. 10. 08./

2013. október 8-án került megrendezésre a 2013/2014-es tanév Atlétika Diákolimpia Ügyességi és Váltófutó Csapatbajnoksága Budapesten, a Puskás Ferenc Stadionban. Lány kislabdahajításban iskolánk a megyei 2. helyet szerezte meg (átlag:45,44m), mellyel a 11. helyen meghívást kapott az országos versenyre. Diákjaink sportiskolásokhoz méltón küzdve az 5. helyen zárták a küzdelmet (46,07m-es átlaggal).
A csapat tagjai:
Szepesi Kitti 8.b,
Szöllősi Dorottya 8.b,
Farkas Dzsennifer 8.b,
Miklós Molli 7.b,
Bajkán Laura 6.b
Szokolai Luca 8.b osztályos tanulók.
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes-tanárnő

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Városi, körzeti mezei futás /2013. 10. 07./

2013. október 7-én iskolánk tanulói városi, körzeti Mezei futóversenyen vettek részt Bogárzón.
Eredményeink a következők:
I.kcs. fiú csapat:- 3. Hely
Tagjai:
Harmati Zoltán 3.b
Kozák Péter 3.b
Gábor Zalán 2.b
Kristóf Hunor 2.a
I.kcs. lány csapat- 1. hely
Tagjai:
Ádász Katalin 3.b – 1. hely
Ceglédi Lídia 3.a
Patyi Anna 1.b
Osztás Kloé 2.b
II.kcs. fiú csapat:- 1. Hely
Tagjai:
Palócz Dániel 5.b- 3. Hely
Szűcs Balázs 5.a
Furka Zsombor 4.b
Mihalik Vincent 3.b
II.kcs. lány csapat:-2.hely
Tagjai:
Kiss Katalin 3.b-1. hely
Czinkota Kármen 3.b
Ceglédi Kamilla 4.a
Buczku Bonita 4.b
III.kcs fiú „A” csapat:-1. Hely
Tagjai:
Palócz Richárd 6.a- 1. Hely
Patyi Ákos 5.b
Túróczki Béla 5.b
Dobrai Dávid 5.b
III.kcs. lány „A” csapat:- 1.hely
Tagjai:
Kiss Annamária 7.b-1. hely
Dalacsi Imola 6.b-2.hely
Ceglédi Tamara 6.b
Miklós Molli 7.b
III.kcs. fiú „B” csapat:- 3.hely
Tagjai:
Nagy Zsolt 6.b
Pádár Dániel 5.b
Raffael István 5.a
Selmeczy Kevin 5.b
III.kcs. lány „B” csapat:- 2.hely
Tagjai:
Nagy Anna 5.b
Varga Bianka 6.a
Görgényi Ágnes 5.b
Bajkán Laura 6.b
IV. kcs fiú csapat- 1. Hely
Tagjai:
Fülöp Szabolcs 8.b-1.hely
Radics Dávid 8.b
Dékány Edvárd 7.a
Nagy Attila 8.b
IV.kcs lány: csapat:- 1.hely
Tagjai:
Verók Viktória 8.b-4.hely
Szöllősi Dorottya 8.b
Szepesi Kitti 8.b
Ceglédi Aranka 8.a

Fényképek: >>>
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes-tanárnő

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Atlétika /2013. 09. 24./

2013. szeptember 24-én Ügyességi Csapatbajnokságon vettünk részt Békéscsabán. A verseny célja az ügyességi versenyszámok népszerűsítése, a megyebajnoki címek eldöntése. Iskolánk fiú csapata kislabdahajításban a negyedik, magasugrásban a harmadik helyen végzett. A csapat tagjai: Andríkó Ádám 8.b, Blaskó Tamás 8.a, Druga Richárd 8.b, Balogh István 7.b és Papp Máté 8.b osztályos tanulók. Lány csapatunk kislabdahajításban második helyezést ért el. A csapat tagjai: Szepesi Kitti 8.b, Bajkán Laura 6.b, Szöllősi Dorottya 8.b, Farkas Dzsennifer 8.b és Miklós Molli 7.b osztályos diákok. 10x200m-es futásban a negyedik helyet szereztük meg.

Fényképek: >>>

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Emléktábla a régi katolikus iskolának /2013. 09. 22./

„Mikor az élet messze késztet,
s ezernyi csábos titkot ád,
szeressük ezt a régi fészket;
a régi iskolát!”
                      (Wass Albert)
Szeptember 22-én vasárnap a szentmise után megtelt érdeklődőkkel a Vörösmarty és a Thököly utca sarkán álló Gádorosi Takarékszövetkezet orosházi telephelyének a környéke. Ezen a helyen állt egykor a régi katolikus általános iskola, ezért emléktábla került a pénzintézet falára.
A táblát a Selmeczi család adományozta, városunk ezzel tiszteleg az egykor itt tanulók és itt oktatók előtt.
Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda szép műsorral készült a megemlékezésre.
Először Wass Albert: Szeressétek az iskolát című versét mondta el Virág Erna. A szép gondolatok után Furda Szabina éneke következett: „Elindultam szép hazámból…”. A népdalt fuvolán Krcsméri Blanka kísérte.
Az ünnepség Reményik Sándor: Templom és iskola című versével folytatódott, melyet Tiliczki Olivér adott elő.
A gyermekek produkcióját követően az adományozók nevében Selmeczi László emlékezett a régi iskolára.
Dancsó József polgármester úr köszöntője után Dr. Laurinyecz Mihály kanonok plébános áldásával fejeződött be az esemény.

Fényképeke: >>>

Sitkei Katalin - tanár - Osztályfőnöki munkaközösség vezető

Sitkei Katalin

Úszás diákolimpia /2013. 09. 16./

2013. szeptember 16-án került sor a Diákolimpia városi-körzeti úszóbajnokság megrendezésére Gyopárosfürdőn. A verseny célja a diákolimpiai címek eldöntése, valamint szintfelmérés a megyei döntő nevezéséhez.
Iskolánk két sportolója képviseltette magát a megmérettetésen. Kiss Annamária, 7.b osztályos tanuló 100m-es pillangó és gyorsúszásban első helyezést ért el.
Kiss Katalin, a 3.b osztályból 50m-es gyorsúszásban első, 50m-es mellúszásban a második helyen végzett. Patyi Ákos, 5.b osztályos tanuló 50m-es gyorsúszásban második helyezett lett.
 
Marosvölgyiné Rideg Ágnes-tanárnő

Marosvölgyiné Rideg Ágnes

Nagy Sportágválasztó 2013. /2013. 09. 15./

Városunk 4. alkalommal, mi (Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda.) pedig 3. alkalommal adunk otthont az országos szervezésű Nagy Sportágválasztónak. Iskolánk sportcsarnokában illetve a sportudvaron közel 30 féle sportágat próbálhattak ki kicsik és nagyok egyaránt. Aki velünk volt, biztosan jól érezte magát, aki nem, az sajnálhatja.
 
Fényképek: >>>
 
 
Rózsa Judit Tünde

Iskolánk névadójára emlékeztünk /2013. 09. 03./

„Az élet viharaival szemben olyan légy, mint a madár, amely, ha a fát kivágják alóla, nem a mélybe zuhan, hanem a magasba száll.”
Eötvös József
200 évvel ezelőtt született iskolánk névadója, Eötvös József: író, költő, politikus, vallás- és közoktatásügyi miniszter.
Ezen alkalomból 2013. szeptember 3-án reggel 8 órakor diákjaink ünnepi műsorral tisztelegtek emlékének az Eötvös téren. Az irodalmi összeállításban felelevenítették életének, munkásságának legfontosabb állomásait, kiemelve városunkhoz fűződő kapcsolatait. Előadásukban meghatódottan hallgattuk Eötvös elgondolkodtató, máig érvényes gondolatait, melyek írói nagyságának bizonyítékául szolgálnak. A műsor végén két diákunk koszorút helyezett el az iskola előtti téren a Kiss István szobrászművész által készített Eötvös-szobornál.
Megemlékezésünk zárásaként a költő Végrendelet című verse hangzott el.
„Vannak dolgok, melyeket csak az érez, kinek esze, s vannak olyanok, melyeket csak az ért, kinek szíve van.”
Eötvös József
 
Fényképek: >>>
 
 
Holecska Mirjam - tanár - Humán munkaközösség vezető

Holecska Mirjam

Tanévnyitó ünnepség 2013. augusztus 30. /2013. 08. 30./

Halkan útra kel a nyár, és észre sem vesszük, beköszönt az ősz, a szeptember s vele az új tanév.
Reggelente megtelnek az utcák gyerekekkel és az őket kísérő szülőkkel. Az iskolák épülete ismét gyermekzsivajtól lesz teljes.
A természethez hasonlóan ekkor iskolánk is megújul, mely az első osztályos gyermekeink életében is meghatározó időszak. 2013. augusztus 30-án, 18 órai kezdettel tartottuk meg intézményünk tanévnyitó ünnepélyét. A nyári szünidő a pihentető, élményekben gazdag feltöltődés mellett kitartó felkészüléssel is járt tanulóink számára, megalapozva ezzel az idei tanévet. Sportiskolás tanulóink legkiemelkedőbb eredményeit is jutalmaztuk. A legkisebbek német nyelvi tudásukból láthattuk ízelítőt az első osztályos gyerekek szavalata mellett.
Egy újabb tanév, egy újabb kihívás kezdődött mindannyiuk számára, melyhez fogadják szeretettel a következő idézetet útravalóul: „Ne a változástól, az állandóságtól félj.”
 
Fényképek: >>>
 
Rózsa Judit Tünde - Reál munkaközösség

Rózsa Judit Tünde

Scroll to Top