Kezdőlap » Élménytúra Erdélyben 2013
[siteorigin_widget class=\”CL_Widget\”][/siteorigin_widget]

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=DWt1sXXJfhU[/embedyt]

\"Élménytúra

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda sikeres pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel.

A pályázat címe: Élménytúra Erdélyben. Témája: A vizek világa Erdélyben. 44 hetedik osztályos tanuló és 5 pedagógus töltött el öt felejthetetlen napot a határainkon túl élő erdélyi magyarok között. Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyeztek el. Segesváron nemzetünk egyik legnagyobb költőjére, Petőfi Sándorra emlékeztek. A vár tetején gyönyörű kilátás nyílt a városra. Különleges élményt jelentett a diákoknak, hogy Zetelakán, több mint 500 km-re hazánktól, magyar anyanyelvű, hasonló korú diákokkal találkoztak, ismerkedtek. Közös kézilabda- és futballmérkőzésen szurkoltak sportolóiknak. Székelyudvarhelyen elidőztek a nemzet nagyjait megörökítő Szoborparkban. Máréfalván átsétáltak a díszes 95 székelykapun. Homoródfürdőn megkóstolták a borvízforrások szénsavas, gyógyhatású vizét. A festői szépségű zeteváraljai víztározó mindenkit fotózásra ihletett. Szovátán, a híres fürdő- és üdülőhelyen, a Medve-tó partján is megpihentek egy rövid időre. Parajdon, a bányák sócsarnokaiban bolyongtak. Korondról, a székely kerámiák élő múzeumából híres népművészek munkáit hozták haza emlékül. Farkaslaka, Tamási Áron székely író szülőfaluja eszükbe juttatta Ábel történetét. Legnagyobb élmény volt feljutni a Madarasi-Hargitára,a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára, a székelyek szent hegyére. A nemzeti összetartozás élménye a tanulmányi kirándulás által megragadhatóvá vált. Átélték, átérezték a diákok,hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, az anyanyelvük. Nyelvi nehézség nélkül kommunikáltak, pedig több száz km-re élnek egymástól.

44 hetedik osztályos utazhat a „Határtalanul 2012” programmal Erdélybe\”

Iskolánk egy sikeres pályázat, az ún. „Határtalanul 2012” Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című program keretében lehetőséget kapott a Bethlen Gábor Közalapítvány támogatásával arra, hogy külhoni utazást tegyen Erdélybe 44 hetedikes tanulóval és 5 pedagógussal. Időpontja: 2013. május 28. június 1.

A pályázati program címe: A vizek világa Erdélyben A projekt száma: BGA-12-HA-01-0530A támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatás összege: 861.700 Ft

A kirándulás célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. A diákok ismerkedjenek meg Erdély történelmi helyeivel, természeti kincseivel, a határon túli magyarság értékeivel, hagyományaival, magyarságtudatával, problémáival. Hozzuk közelebb tanulóinkhoz az Erdélyben élt és munkálkodott tudósainkat, költőinket, íróinkat, történelmi személyiségeinket, a történelmi eseményeket. 5 napot töltünk Erdélyben.A tanulmányi kiránduláson már tanult tananyag tartalmak kerülnek feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszínen.

A kirándulás programja:

Az első napon Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyezünk el. Déva váránál felelevenítjük Kőműves Kelemenné balladáját. Segesváron nemzetünk egyik legnagyobb költőjére, Petőfi Sándorra emlékezünk.Az első nap célállomása Zetelaka, ahol találkozunk és ismerkedünk a zetelaki iskola diákjaival, akik bemutatják városukat.

A második napon Székelyudvarhely történetével ismerkedünk. Máréfalván a díszes 95 székelykapunál fotószünet. Homoródfürdőn megnézzük a szénsavas fürdőt és a borvízforrásokat. Majd a zetelaki 7. osztályosokkal gyalogtúrát teszünk a víztározóhoz. Este egy kézilabda mérkőzésre hívjuk ki őket.

A harmadik napon sétát teszünk Szovátán, a híres fürdő- és üdülőhelyen. Megmérjük a Medve-tónak, világ legnagyobb és egyetlen heliotermikus tavának vízsűrűségét, összetételét, só-és PH tartalmát. Parajdon a bányák sócsarnokaiban megismerjük a só egészségmegőrző szerepét. Az Áprily-emlékházban irodalmi ismereteket bővítünk, a költő Parajdhoz fűződő életszakaszáról szerezhetünk adatokat.Korondon a székely kerámiák élő múzeumában néprajzi ismeretet teszünk kézzel foghatóvá. Farkaslaka Tamási Áron székely író szülőfaluja, megnézzük sírját, szülőházát és az emlékmúzeumot. Este a zetelaki diákokkal szalonnasütés, kürtős kalács készítés.

A negyedik napon közös gyalogtúra a zetelaki diákokkal a 2007-ben megnyílt Vadasparkba, ahol Romániában és Európában őshonos vadfajokat erdei környezetben láthatunk. Délután traktor visz fel bennünket a Madarasi-Hargitára, a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára, a székelyek szent hegyére. Este búcsúest, Erdély ismereti vetélkedő, közös éneklés, tánc.

Az ötödik napon hazafelé megállunk a székelyudvarhelyiek kedvenc pihenőhelyén, a szejkefürdői ásványvizes fürdőnél. Az igazi látványosság a legnagyobb székely, Orbán Balázs síremléke. 6 kötetes műve a mai napig a legrészletesebb leírása Székelyföldnek, újra hitet adott a székely népnek, megmentette a múltat a jövőnek. A több mint 100 év alatt fölállított különböző stílusú, gyönyörű 11 székelykapu méltó felvezetés a síremlékhez. Erdély fővárosa\” Kincses Kolozsvár\”. Városnéző sétánk a Szent Mihály-templomhoz,a Mátyás-szoborhoz és Mátyás szülőházához vezet. Az emlékezés kegyhelyén, a házsongárdi temetőben lerójuk tiszteletünket Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Koós Károly, Reményik Sándor sírja előtt. Itt hagyományos kopjafás sírokat is láthatunk. Csucsán rövid megálló \”Csinszkáéknál, az egykoriBoncza-kastélyban. Az Ady emlékszobában a költő élete, munkássága tárul elénk. Nagyszalontán megtekintjük a nagy múltú Csonka toronyban berendezett Arany János emlékmúzeumot. Hagyatékai életre keltik a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjét, Arany Jánost.

[siteorigin_widget class=\”CL_Widget\”][/siteorigin_widget]

Scroll to Top