Feledhetetlen élmények Erdélyben 2014

4.nap_ madarasi Hargita 2014

Feledhetetlen élmények Erdélyben 

13-01-20. Támogató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő. A támogatás összege: 766. 800 Ft. A kirándulás célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülése. A gyerekek ismerkedjenek meg Erdély történelmével, azok helyszíneivel, növény-és állatvilágával, a határon túli magyarság kincseivel, hagyományaival, a magyarságtudattal. Ismerkedjenek meg a diákok az Erdélyben élt és tevékenykedett költőkkel, írókkal, történelmi személyiségekkel, a történelmi eseményekkel. 5 napot töltöttek Erdélyben. A tanulmányi kirándulás során a már tanult tananyag tartalmak kerültek feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszíneken. Az indulást előkészítő órák előzték meg.

A kirándulás programja: Az első napon Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyeztek el. Déva váránál összegezték Kőműves Kelemenné balladáját. Segesváron Petőfi Sándorra emlékeztek. Zetelakán találkoztak és ismerkedtek a zetelaki iskola diákjaival, akik bemutatták városukat. A második napon Székelyudvarhely történetét ismerték meg. Máréfalván a 95 székelykapunál fotószünetet tartottak. Homoródfürdőn megnézték a szénsavas fürdőt és a borvízforrásokat. A zetelaki gyerekekkel gyalogtúrát tettek a víztározóhoz, majd este kézilabdamérkőzés következett. A harmadik napon sétát tettek Szovátán. Parajdon a bányák sócsarnokaiban megismerték a só egészségmegőrző szerepét. Az Áprily-emlékházban felelevenítették a költő pályaképét és Parajdhoz fűződő életszakaszáról tudhattak meg többet. Korondon néprajzi ismereteiket bővítették. Farkaslakán Tamási Áron székely író sírjához látogattak. Este a zetelaki diákokkal szalonnasütés, kürtős kalács készítés következett. A negyedik napon közös gyalogtúrára indultak a zetelaki tanulókkal az ivói Vadasparkba. Délután traktor vitte fel őket a Madarasi-Hargitára. Este búcsúesten vettek részt, Erdély ismereti vetélkedőn, közös énekléssel, tánccal. Az ötödik napon hazafelé megálltak a szejkefürdői ásványvizes fürdőnél. Meglátogatták Orbán Balázs síremlékét. Kolozsváron városnéző séta következett a Szent Mihály-templomhoz, a Mátyás-szoborhoz és Mátyás szülőházához. Az emlékezés kegyhelyén, a házsongárdi temetőben lerótták tiszteletünket Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Koós Károly és Reményik Sándor sírja előtt. Csucsán betértek Csinszkáékhoz, az egykori Boncza-kastélyba. Nagyszalontán megtekintették a Csonka toronyban berendezett Arany János emlékmúzeumot. A hazaérkezést követő értékelő órákon összegezték élményeiket, majd projektnapot tartottak. Sosem feledhető élményekkel gazdagodtak a kirándulás résztvevői. A nemzeti összetartozás élményét a résztvevők több alkalommal megtapasztalták, átélték a kirándulás alatt. A diákok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, nyelvük. Anyanyelvükön kommunikáltak egymással, pedig több száz km-re élnek egymástól.

 

Feledhetetlen élmények Erdélyben 2014

Feledhetetlen élmények Erdélyben 2014

Holecska Mirjam tanárnőtanárnő

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .