Élménytúra Erdélyben 2013

Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek Erdélyben

Erdély Kolozsvár

Élménytúra Erdélyben

Kérjük fogaja el a YouTube cookie-t a videofelvétel lejátszása érdekében. Ha elfogadja, akkor a YouTube-ról a tartalomat el lehet érni, és így mint harmadik fél hasaználhatja a szolgáltatást..

YouTube adatvédelmi irányelvei

Ha elfogadja ezt az értesítést, válasszon egy  lehetőséget, és frissítse az oldalt.

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda sikeres pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel. A pályázat címe: Élménytúra Erdélyben. Témája: A vizek világa Erdélyben. 44 hetedik osztályos tanuló és 5 pedagógus töltött el öt felejthetetlen napot a határainkon túl élő erdélyi magyarok között. Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyeztek el. Segesváron nemzetünk egyik legnagyobb költőjére, Petőfi Sándorra emlékeztek. A vár tetején gyönyörű kilátás nyílt a városra. Különleges élményt jelentett a diákoknak, hogy Zetelakán, több mint 500 km-re hazánktól, magyar anyanyelvű, hasonló korú diákokkal találkoztak, ismerkedtek. Közös kézilabda- és futballmérkőzésen szurkoltak sportolóiknak.Székelyudvarhelyen elidőztek a nemzet nagyjait megörökítő Szoborparkban. Máréfalván átsétáltak a díszes 95 székelykapun. Homoródfürdőn megkóstolták a borvízforrások szénsavas, gyógyhatású vizét. A festői szépségű zeteváraljai víztározó mindenkit fotózásra ihletett. Szovátán, a híres fürdő- és üdülőhelyen, a Medve-tó partján is megpihentek egy rövid időre. Parajdon, a bányák sócsarnokaiban bolyongtak. Korondról, a székely kerámiák élő múzeumából híres népművészek munkáit hozták haza emlékül. Farkaslaka, Tamási Áron székely író szülőfaluja eszükbe juttatta Ábel történetét. Legnagyobb élmény volt feljutni a Madarasi-Hargitára,a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára, a székelyek szent hegyére. A nemzeti összetartozás élménye a tanulmányi kirándulás által megragadhatóvá vált. Átélték, átérezték a diákok,hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, az anyanyelvük. Nyelvi nehézség nélkül kommunikáltak, pedig több száz km-re élnek egymástól.

44 hetedik osztályos utazhat a „Határtalanul 2012” programmal Erdélybe

Iskolánk egy sikeres pályázat, az ún. „Határtalanul 2012” Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek című program keretében lehetőséget kapott a Bethlen Gábor Közalapítvány támogatásával arra, hogy külhoni utazást tegyen Erdélybe 44 hetedikes tanulóval és 5 pedagógussal. Időpontja: 2013. május 28. június 1.

A pályázati program címe: A vizek világa Erdélyben A projekt száma: BGA-12-HA-01-0530A támogató: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A támogatás összege: 861.700 Ft

A kirándulás célja a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítése. A diákok ismerkedjenek meg Erdély történelmi helyeivel, természeti kincseivel, a határon túli magyarság értékeivel, hagyományaival, magyarságtudatával, problémáival. Hozzuk közelebb tanulóinkhoz az Erdélyben élt és munkálkodott tudósainkat, költőinket, íróinkat, történelmi személyiségeinket, a történelmi eseményeket. 5 napot töltünk Erdélyben.A tanulmányi kiránduláson már tanult tananyag tartalmak kerülnek feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszínen.

A kirándulás programja:

Az első napon Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyezünk el. Déva váránál felelevenítjük Kőműves Kelemenné balladáját. Segesváron nemzetünk egyik legnagyobb költőjére, Petőfi Sándorra emlékezünk.Az első nap célállomása Zetelaka, ahol találkozunk és ismerkedünk a zetelaki iskola diákjaival, akik bemutatják városukat.

A második napon Székelyudvarhely történetével ismerkedünk. Máréfalván a díszes 95 székelykapunál fotószünet. Homoródfürdőn megnézzük a szénsavas fürdőt és a borvízforrásokat. Majd a zetelaki 7. osztályosokkal gyalogtúrát teszünk a víztározóhoz. Este egy kézilabda mérkőzésre hívjuk ki őket.

A harmadik napon sétát teszünk Szovátán, a híres fürdő- és üdülőhelyen. Megmérjük a Medve-tónak, világ legnagyobb és egyetlen heliotermikus tavának vízsűrűségét, összetételét, só-és PH tartalmát. Parajdon a bányák sócsarnokaiban megismerjük a só egészségmegőrző szerepét. Az Áprily-emlékházban irodalmi ismereteket bővítünk, a költő Parajdhoz fűződő életszakaszáról szerezhetünk adatokat.Korondon a székely kerámiák élő múzeumában néprajzi ismeretet teszünk kézzel foghatóvá. Farkaslaka Tamási Áron székely író szülőfaluja, megnézzük sírját, szülőházát és az emlékmúzeumot. Este a zetelaki diákokkal szalonnasütés, kürtős kalács készítés.

A negyedik napon közös gyalogtúra a zetelaki diákokkal a 2007-ben megnyílt Vadasparkba, ahol Romániában és Európában őshonos vadfajokat erdei környezetben láthatunk.Délután traktor visz fel bennünket a Madarasi-Hargitára, a Hargita-hegység és a Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára,a székelyek szent hegyére. Este búcsúest, Erdély ismereti vetélkedő, közös éneklés, tánc.

Az ötödik napon hazafelé megállunk a székelyudvarhelyiek kedvenc pihenőhelyén, a szejkefürdői ásványvizes fürdőnél. Az igazi látványosság a legnagyobb székely, Orbán Balázs síremléke. 6 kötetes műve a mai napig a legrészletesebb leírása Székelyföldnek, újra hitet adott a székely népnek, megmentette a múltat a jövőnek. A több mint 100 év alatt fölállított különböző stílusú, gyönyörű 11 székelykapu méltó felvezetés a síremlékhez. Erdély fővárosa" Kincses Kolozsvár". Városnéző sétánk a Szent Mihály-templomhoz,a Mátyás-szoborhoz és Mátyás szülőházához vezet. Az emlékezés kegyhelyén,a házsongárdi temetőben lerójuk tiszteletünket Apáczai Csere János, Dzsida Jenő, Koós Károly, Reményik Sándor sírja előtt. Itt hagyományos kopjafás sírokat is láthatunk.Csucsán rövid megálló "Csinszkáéknál, az egykori Boncza-kastélyban. Az Ady emlékszobában a költő élete, munkássága tárul elénk. Nagyszalontán megtekintjük a nagy múltú Csonka toronyban berendezett Arany János emlékmúzeumot. Hagyatékai életre keltik a magyar irodalom egyik legnagyobb költőjét, Arany Jánost.

Fésűné Bálint Gizellatanárnő

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*