fbpx
Kísérletezés a Gyopáros - tó partján-2017

Kísérletezés a Gyopáros – tó partján

A tanulói csoport a tó-partján tábort verve, víz mintát gyűjtött majd annak segítségével különböző kísérleteket végeztek, melynek eredményeit a későbbi összehasonlítások érdekében laptop segítségével táblázatba vezették

     Az Orosháziak egyik közkedvelt pihenőhelyét a Gyopároson található tavat és annak erdős, parkos környezetét látogatta meg a héten a természetjáró szakköri csoport. A tanulók Tóth Sándor szakkörvezető kíséretében gyalogosan vágtak neki a körülbelül 4 kilométeres távolságnak.
A tanulói csoport a tó-partján tábort verve, víz mintát gyűjtött majd annak segítségével különböző kísérleteket végeztek, melynek eredményeit a későbbi összehasonlítások érdekében laptop segítségével táblázatba vezették. Ezt követően a csoport a vízparti élőlények, növények felépítését vizsgálta. A délután zárásaként pedig a természetjárók közös erővel nekivágtak a Gyopároson elrejtett geoláda megkeresésének.

(Az érdeklődők geocaching tevékenységrendszeréről és a geoládákról egy korábbi cikkünkben olvashatnak.)
https://eotvosoh.hu/geocaching-a-mikolay-kertben-2017-09-29.shtml

A közös összefogásnak köszönhetően a gyerekek gyorsan rátaláltak a ládát rejtő ösvény nyomára, amely egy sűrű nádas, cserjés erdőbe vezetett. Az természetjárók azonban maguk sem gondolták volna, hogy ennyire rázós és tövises természeti közegben kell helyt állniuk. Így a rossz terepviszonyok és időhiány következtében, sajnos feladni kényszerültek a felderítést.
Összeülve arra a következtetésre jutottak, hogy egy lombfakadás előtti tavaszi nap lenne igazán alkalmas az újrapróbálkozásra.
A korai sötétedéstől tartva, a tanulók felvették a hátizsákjaikat, majd az iskola felé vették az irányt. A nap zárásaként egy telefonos applikáció segítségével sikerült megállapítani, hogy a természetjárók ismét igazán kitettek magukért, mivel összesen 10 kilométert tettek meg a séta alatt. Ami egy igazán szép teljesítmény.

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
Görgess a tetejére