fbpx
erdély 2023 eotvosoh

Határtalanul 2023

Célunk az volt, hogy mi diákok tapasztaljuk, éljük meg saját élményként, hogy a határainkon túl is élnek tőlünk több mint 600 km re magyarok, akik magyarul beszélnek, éreznek, gondolkodnak.
logo hatartalanul 001
logo hatartalanul 003
logo hatartalanul 002

Beszámoló Határtalanul 2023.

Egy évvel ezelőtt pályázatot nyújtottunk be azzal a céllal, hogy az idei tanévben látogatást tehessünk Erdélybe. Célunk az volt, hogy mi diákok tapasztaljuk, éljük meg saját élményként, hogy a határainkon túl is élnek tőlünk több mint 600 km re magyarok, akik magyarul beszélnek, éreznek, gondolkodnak. A közös gyökerek megismerésén túl a jelen megértése, az egymáshoz kötődés érzésének átélése nélkülözhetetlen jövőképünk alakulásában. A nemzeti összetartozás eszméjét színes programokkal lehet megragadhatóvá tenni. Csodálatos tájak, kedves emberek vártak ránk. Közben földrajzi, irodalmi, néprajzi és történelmi ismereteink is bővültek. Hallgassátok szeretettel élménybeszámolókat!

1. nap:

A gyors bepakolást és névsorolvasást követően mindenki elfoglalta helyét a buszban és 6:00 órakor útnak indultunk. A sikeres határátlépést követően Aradra érkeztünk, ahol a vértanúk tiszteletére emelt emlékműnél megemlékeztünk és koszorút helyeztünk el. Erdei Dávid és Bokros Dominik felolvasták gyűjtőmunkájukat. Idegenvezetőnk még kiegészítette a fiúk beszámolóját. Ezután tovább indultunk a Maros bal partjára és Déva vár irányába vettük utunkat. A parkolóba érve azt tapasztaltuk, hogy a felvonó még mindig nem készül el, így gyalog indultunk fel a várhoz. A küzdelmes túra után a várban meghallgattuk Mózes Ádám és Pleskonics Máté várral kapcsolatos információit, majd felidéztük Kőműves Kelemen balladája. Innen Segesvárra indultunk, ahol megcsodáltuk a világörökség részévé vált városközpontot, illetve a várat. Mrena Hanna és Korányi- Gebura Adél jól összefoglalta Segesvár történetét, majd  Petőfi Sándorra emlékeztünk, mellszobránál koszorút helyeztünk el.

Az egész napos utazás után este 7 órakor érkeztünk meg Szentegyházára a Hargita panzióba, ahol Emma néni és Vilmos bácsi meleg vacsorával várt minket.

2. nap:

Mirjam néni ébresztője után Gyuszi bácsi tornájával indítottuk a napot. Az egyesek számára izzasztó reggeli torna után elfoglaltuk az asztalnál helyeinket és közös imádság és reggeli után a csodálatos természet várt ránk, ahol Timszitől megtudtuk, hogy  a Szent Anna tó egy krátertó az erdélyi Csomád hegység egyik kialudt vulkáni kráterében, a másikban pedig a Mohos tőzegláp helyezkedik el.

Varázslatos kirándulásunk további terveit módosítanunk kellett, hiszen a busz nem indult velünk tovább. Egy műszaki probléma parkoló pályára állított minket és még két és fél órán keresztül élvezhettük a csodás hegyek és tájak szépségét. Miután a buszt megjavították, szerencsésen visszaértünk a szállásra.

3. nap:

A szokásos reggeli ébresztő után torna következett. Délelőtt a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskolába látogattunk el, ahol terveink között szerepelt közös játék, labdarúgás az ottani gyerekekkel. Sajnos ezt a tervünket nem tudtuk megvalósítani, hiszen az ottani gyermekek otthon tartózkodtak a kialakult sztrájk helyzet miatt, így csak egy gyors látogatást tudtunk tenni az iskolában. Így is kellemes fogadtatásban volt részünk, hiszen lehetőségünk volt a 7. A osztály tantermében helyet foglalni, ahol az igazgató asszony készségesen beszélt az intézményről bemutatta az osztály tantermét, illetve válaszolt nekünk a felmerülő kérdéseinkre. A közös csoportkép elkészítése után visszasétáltunk a szállásra, ahol a busz már várt ránk, ugyanis a tegnapi nap elmaradt programját délelőttre ütemeztük be. Csíkszeredára látogattunk, a Csíki Székely múzeumba, a Miko várba. A történelmi, néprajzi ismeretek után érkeztünk vissza a szállásra, ahol a traktor már várt bennünket. Ezzel jutottunk fel a Madarasi Hargitára. Útközben székely dalokat hallgattunk és énekeltünk. A kétórás traktorút után felértünk a pihenőházakhoz. Innen gyalog vezetett az utunk a Hargita csúcsára. A turulmadárnál Oszadszky Patrik elmondta a legfontosabb információkat és ezután megkoszorúztuk a Madarasi Hargita szimbólumát. Az időjárás kegyes volt hozzánk, ugyanis nagyon szép látvány tárult elénk a csúcsról. Visszaérve a szállásra a vacsora következett, majd a mindenki által nagyon várt táncházon vettünk részt. A jó hangulatú bemutató után mi is megcsillogtattuk néptáncos tudásunkat és táncra perdültünk. Ez megalapozta az est további hátralévő részének hangulatát.

4. nap:

A reggeli elfogyasztása után elindultunk a legmozgalmasabb napunkra. Első állomásunk Korond volt. Itt egy táplálsz műhelybe látogattunk el. Pali bácsi fogadott bennünket és megismertette velünk ezt a mesterséget. Ezután a korondi bazársoron nézelődtünk, miután Hanna és Jázmin ismertette Korond nevezetességeit. Innen Parajdra vettük az irányt, ahol a só felhasználásával és gyógyító hatásával ismerkedhettünk meg. A csodálatos bánya lenyűgözött minket. Parajdról Szejkefürdőre utaztunk a székelykapu múzeum székelykapui között sétáltunk, majd Orbán Balázs sírjánál koszorúztunk. Reginától és Virágtól megtudtuk, hogy ő volt a legnagyobb székely.  Ezután a mini Erdély Parkot néztük meg és betekintést nyerhettünk Orbán Balázs emlékházába is. Mini Erdélyben a játszópark kipróbálása után Székelyudvarhelyre vezetett utunk. Városnéző sétánk a patkó alakú térre vezetett. Innen tovább haladva megcsodáltuk a Református Kollégiumot majd a Tamási Áron Gimnáziumot. A belvárosi sétánk során megtekintettük a Vármegyeházát és a katolikus templomot, majd a nemzet nagyjait megörökítő szoborparkot a Millenniumi Székely- Emlékműt csodáltuk meg. Tovább folytattuk utunkat és Farkaslakára érkeztünk meg. Itt megkoszorúztuk Tamási Áron, székely írónk sírját. Zsófi és Vajk beszámolt nekünk a költő munkásságáról. A nap utolsó állomása Homoródfürdő volt, ahol bővizű borvízforrásokat kóstolhattunk meg. Hazaérkezés után a vacsora, majd a záró est következett. Öt csapatban vetélkedő formájában vicces játékokkal zártuk a napot.

5. nap:

A reggelit és a bepakolást követően hazaindultunk. A hazafelé vezető úton egyik megállónk Gyulafehérvár volt. Itt megtekintettük a Római Katolikus Székesegyházat. A történelmi belvárosi séta után továbbindultunk Vajdahunyad felé. Itt Vajdahunyad várát Erdély legimpozánsabb és leglátványosabb teljesen épen maradt középkori várát a régió leghíresebb turisztikai látványosságát tekintettük meg. A két Levente készségesen mesélt nekünk a vár történetéről. A bazársor forgatagában még elkölthetjük maradék lejünket és a buszra felszállva Orosháza irányába vettük utunkat. A határon szerencsére hamar átjutottunk és a tervezett időpontban épségben hazaérkeztünk. Tanulmányi kirándulásunk kalandos, olykor vadregényes tájakon vezetett. Sok- sok információt, tapasztalatot gyűjtöttünk. Tényleg varázslatos helyekre juthatunk el, mely csak kevés embernek adatik meg az élete folyamán.

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
Görgess a tetejére