fbpx
balint sandor vetelkedot rendez az egyhazmegye

Bálint Sándor – diákszemmel

Ötödik helyen végzett az Eötvös József Katolikus Általános Iskola csapata a Bálint Sándor néprajzkutató emlékére rendezett vetélkedőn, melynek utolsó fordulójára május 10-én került sor az Alsóvárosi Ferences Kolostorban Szegeden.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye februárban hirdette meg a Bálint Sándor-vetélkedőt,

Bálint Sándor-vetélkedő | eotvosoh © 2021amelynek keretében a szervezők minél több, fiatalokból álló csapat jelentkezését várták és ösztönözték a megmérettetésre. Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola is szívesen csatlakozott a kezdeményezéshez, és ötödik évfolyamosokból összeállított, háromfős csapatával képviseltette magát a versenyen.

 

Három fordulón keresztül kutathatták a tanulók Bálint Sándor életét, munkásságát és tudományos örökségét. Az első két forduló lebonyolítása az online térben történt, a harmadikban személyes jelenlétű versengésre számíthattak a csapatok. Az első fordulóban a diákoknak megadott szempontok szerint kellett feldolgozniuk és egy PowerPoint-bemutatóban összefoglalniuk valamely – általuk választott – Bálint Sándorhoz köthető kutatási területet, míg a második fordulóban egy izgalmas és összetett szabadulószobában tehették próbára tudásukat, figyelmességüket és leleményességüket.

A két forduló összesített pontszáma alapján kaptak meghívást a csapatok a május 10-én, Szegeden megrendezett döntőre, ahol az előre elkészített prezentációjuk élményszerű bemutatása volt a feladatuk. A rendezvénynek az Alsóvárosi Ferences Kolostor és Templom adott otthont. A résztvevők megkoszorúzták Bálint Sándor szobrát, majd Gyulay Endre nyugalmazott megyés püspök tartott ünnepi beszédet. Az Eötvös-iskola csapata minden fordulóban méltón teljesített és a zsűri értékelése alapján V. helyezést ért el.

A csapat tagjai: Hőhn Balázs, Unyatyinszki Zalán Milán és Vetró László ötödik osztályos tanulók, felkészítő pedagógusok: Schmidt Jenőné történelemtanár és Nagyné Arany Brigitta hitoktató. A tanulók oklevelet és értékes tárgyi jutalmat kaptak, valamint az utolsó fordulóban versenyző csapatok hamarosan egy szegedi élménynapon is részt vehetnek.

Bálint Sándor-vetélkedő | eotvosoh © 2021   Bálint Sándor-vetélkedő | eotvosoh © 2021

 

 
Nagyné Aranyi Brigitta  – hitoktató

Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda
Görgess a tetejére