XXI. Teleki Történelemverseny

A kérdések, feladatok az Árpád-kor és az Anjou királyok témaköréből voltak összeállítva

XXI. Teleki Történelemverseny
XXI. Teleki Történelemverseny

Március 16-án rendezték meg a Karcagi SzC Teleki Blanka Gimnázium, Technikum és Kollégium szervezésében a XXI. Teleki Történelemverseny döntőjét. A háromfordulós verseny novemberben kezdődött, az általános iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulóinak írták ki. Nevezni két fős csapatokkal lehetett, ezt iskolánkból öt párossal meg is tettük.

A kérdések, feladatok az Árpád-kor és az Anjou királyok témaköréből voltak összeállítva. Az első két fordulóban adott források felhasználásával (nem volt kötelező, de érdemes volt ezekből dolgozni) kellett 20-20 részletekbe menő kérdésre választ adni, hadijelentést, haditudósítást íni IV.Béla tatárok általi üldözéséről, a Sajó hídjánál zajló Muhi csatáról rajzot készíteni, Nagy Lajos, a hódító címmel PPT-t készíteni és megalkotni egy tetszőleges lovagkori fegyvert.
A két írásbeli fordulóban a 10 legjobb pontszámot elért csapatok kaptak meghívást a szóbeli döntőre. Nagy örömünkre szolgált, hogy tanulóink közül két párosnak is sikerült bejutni erre.
A három órás szóbeli döntő egy rendkívül magas színvonalú, jó hangulatú versengést hozott. A témakör az írásbeli fordulók témakörével azonos volt, a feladatok sikeres teljesítéséhez pedig a történelmi tárgyi tudás és kompetenciák széles körét alkalmazni kellett. A feladatok között szerepelt keresztrejtvény, memóriajáték, képkirakó, források felismerése, elemzése, személyek, események felismerése, vaktérkép, Kahoot! játék, és a korábban készített PPT-t is röviden be kellett mutatniuk. A versenyzők nagyon jól felkészültek a témából. Volt feladat, ami mindenkinek maximális pontszámot eredményezett. A végig kiegyenlített versengésben tanulóink csodásan szerepeltek és egy 4. és 3. helyezéssel térhettünk vissza iskolánkba. A fiúk véletlenül elfelejtették maguk elé engedni a lányokat.

 

Fényképek: >>>

A 4. helyen végzett páros tagjai:
Szabó Virág Lili (8.b)
Papp Laura Sára (8.b)

A 3. helyezett páros:
Prozlik Patrik Csaba (8.a)
Rácz Ábel (8.a)

Szívből gratulálunk a remek eredményhez!