Volt egyszer egy oskola – rendhagyó óra a katolikus Emlékteremben

Papp Mihályné nyugdíjas tanítónő irányításával

Volt egyszer egy oskola
Volt egyszer egy oskola rendhagyó óra a katolikus Emlékteremben | eotvosoh © 2013

Egy korabeli tanóra részeseivé váltak 3. és 4. osztályos tanulóink október 11 – én Papp Mihályné nyugdíjas tanítónő irányításával, aki Tompán 41 év tanítás után ma is aktívan dolgozik. Továbbra is folytatja az 1976 óta kezdett helytörténeti gyűjtemény gyarapítását. Ezen a napon iskolánkba látogatott. Az 1920-as évek korhű berendezési tárgyai között zajló foglalkozás valóságos élményt nyújtott minden résztvevő számára: megismerték azon idők tanítási módszereit, amikor a fegyelmezés fő eszköze a nádpálca, a jó tanulók jutalma pedig alma és dió volt.
Az 5. osztályosok a szüreti népszokásokkal ismerkedtek meg. A tanítónő előadásában meghallgatták az 1901- ből származó katolikus tankönyv olvasmányát. Játékos formában számot adhattak tudásukról, mennyire ismerték meg a szüreti munkát, s annak eszközeit. Az órát Nagy Anna 5. b osztályos tanuló furulyán előadott magyar népdalai színesítették, melyek az őszhöz kapcsolódtak. A Tanulók Lapjában 1904- ben megjelent szüreti verssel zárult a foglalkozás.

Fényképek: >>>

Holecska Mirjam - tanár - Humán munkaközösség vezető

 

 

 

Holecska Mirjam

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .