VIII. Természettudományi Csapatverseny

VIII. Természettudományi Csapatverseny

2015. április 16-án az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvodában nyolcadik alkalommal került megrendezésre a városi természettudományi csapatverseny. Mindez a TÁMOP 3.4.3. „ Alföldi Gyöngyszemek”c. iskolai tehetséggondozó pályázat megvalósítása, annak folytatása. A verseny célja a természettudományos tárgyak iránt érdeklődő és abban jártas tehetséges tanulók ismereteinek bővítése, valamint az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása. Ebben az évben a város négy intézményének diákjai jelentkeztek a közös megmérettetésre: a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, a Református Két tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda öt fős, 7-8.osztályos tanulóiból álló csapatai. Az ismeretek ebben az évben is sokrétű felkészülést igényeltek. Előzetes feladat minden együttes számára egy power-point bemutató elkészítése volt a környezetbarát lakóház gondolatkörében, melyet egy-egy tanuló a verseny során bemutatott. Szintén visszatérő, de évről-évre más ismeretet kívánt az adott év élőlényeinek ismerete, mely ebben az évben a 2015. év madara és fája mellett- ami a tölgyfa és a búbos banka- kibővült a kétéltűek, rovarok, vadvirágok bemutatásával is. Szintén hagyomány jellegű a csillagászati tájékozottság, mely az általános iskolai tananyagból kimarad. Ezért is fontos, hogy minderre kitérjünk, amikor az ember már a Marsra készül, a technika és a tudomány vívmányai napjainkra robbanásszerűen megnőttek, a diákok mindebben jártasságot szerezzenek. A verseny során az űrkutatás eredményeiből– Gagarintól napjainkig, űreszközök fajtái- mérték össze tudásukat a gyerekek. Amíg az űrkutatás a Földtől távoli világok megismerését célozza meg, az anyagi világ részecskéire is nagy figyelmet kell fordítanunk. Ezt támasztja alá a kémiai tudás, mely nem egyedülállóként, hanem a többi tudománnyal összhangban adja meg az erről kialakuló képet, ismeretet. E tanévben a tápanyagok ismeretét, azok kémiai kimutatását kellett elsajátítani. Munkánkat évek óta segíti Laskovicz Júlianna középiskolai biológia szakos tanárnő, Fődi Andrásné a Mira Csillagászati szakkör vezetője, valamint ebben az évben Rózsa Judit kémia szakos tanárnő. A feladatok összeállítását, javítását, valamint a zsűrizést végezték. Köszönet munkájukért!
Az érdekes, jó hangulatban zajló verseny végül az alábbi sorrend kialakulásával zárult:

1. helyezést ért el az Eötvös József katolikus Általános Iskola és Óvoda „ Naprendszer” csapata.
2. lett a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium „ Napsugarak”  csapata.
3. helyen végzett a Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola „Tiszavirág” csapata.
Iskolánk „Naprendszer”nevű csapatának tagjai: Lőrinc Kitti 8.a, Gajdán Lili 8.b, Bucsek Noémi 7.a, Csizmadia Fanni 7.b és Kovács Zita 7.b osztályos tanulók.
A versenyt szervezte és a csapatot felkészítette: Varga Lászlóné biológia-földrajz szakos tanárnő, ig.h.

Fényképek: >>>

Varga Lászlóné igazgatóhelyettesbiológia-földrajz szakos tanárnő

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .