Összefoglaló

Élménytúra Erdélyben 2016-5nap

A pályázat címe: „Határtalanul! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek”
A kirándulás ideje: 2016. május 24. és 28.
A kirándulás célcsoportja: az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda 43 hetedik osztályos tanulója és 5 pedagógusa
A pályázati program címe: Élménytúra Erdélyben.
A projekt száma: HAT-15-05-0568.
Az utazást támogatta: Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
A támogatással nyert összeg: 1.418.000 Ft a pályázott összeg 100%-a 
Szállás: Irgo Kulcsosházak Románia, Hargita, Zetelaka-Ivó
Személyszállítás: Kovács János Battonya autóbusz
A kirándulás célja: a határon túli magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővítése és a külhoni diákokkal való kapcsolat ápolása
A tanulók megismerkedtek Erdély magyar vonatkozású történelmének és irodalmának helyszíneivel, növény-és állatvilágával, a határon túli magyarság kincseivel, hagyományaival. A tanulmányi kirándulás során a már tanult tananyag került feldolgozásra élményszerűen, az adott történelmi helyszíneken. 
Az indulást előkészítő órák előzték meg, majd a hazaérkezést követően értékelő órát, beszámolót és téma napot tartottunk.

A kirándulás programja: 
1. nap: Orosháza – Arad(vértenúk emlékoszlopa) – Déva( vár ) - Segesvár (10 őrtornyos vár, Petőfi Sándor) – Zetelaka( Iskola ) – Ivó
2. nap: Ivó – Zeteváralja( víztározó) -  Gyilkos-tó  -  Békás-szoros – Zetelaka (sportversenyek ) - Ivó
3. nap: Ivó - Farkaslaka ( Tamási Áron)- Korond(fazekas műhelyek) - Parajd (sóbánya)- Szováta ( Medve-tó) – Ivó ( szalonna sütés)
4. nap: Ivó – Székelyudvarhely( szobor-park, városháza) – Máréfalva (székelykapuk )  - Homoródfürdő (borvíz-források )  - Ivó (Madarasi Hargita) – Ivó (táncház, Erdély-ismereti vetélkedő )
5. nap: Ivó - Szejkefürdő ( székelykapuk, Orbán Balázs ) - Kolozsvár ( Szent Mihály Székesegyház, Mátyás-szobor ) - Csucsa ( Boncza Kastély ) – Nagyszalonta( Csonka-torony, (Arany János )  - Orosháza

Sosem feledhető élményekkel gazdagodtak a kirándulás résztvevői. A nemzeti összetartozás élményét a résztvevők több alkalommal megtapasztalták a kirándulás alatt. A diákok számára nyilvánvalóvá vált, hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, a nyelvük. Anyanyelvünkön kommunikáltak egymással, pedig több száz km-re élnek egymástól.

„Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom
A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elkopni nem hagyom.
Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom
A szüleim nyelvét a gyerekeim hangján elvenni nem hagyom.”
(részlet az Örökségünk című dal refrénjéből)

 

 

Rózsa Judit Tündetanárnő
Schmidt Jenőnétanárnő

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .