Az Eötvös József Katolikus Általános Iskolában és Óvodában tanuló 4. osztályos DSD programban részt vevő gyerekek élményekkel dús 6 hetet tudnak maguk mögött. Az NTP-TM-14-0207 pályázat elnyerése és megvalósítása lehetőséget adott nekik a német nyelvű országok hagyományainak közelebbi megismerésére, kulturális ismereteik bővítésére, nyelvi készségeik fejlesztésére.


Pályázatunk nagy sikerű programja során a németországi, osztrák és svájci gasztronómiába nyerhettünk betekintést. A tankonyhánkon elkészített finomságok saját kezünk munkájának eredményei. A nemzetiségi ételekből nagy örömükre az osztályfőnökök, az igazgató úr és a szülők is kaptak kóstolót. A gyerekek megajándékozták családtagjaik és nevelőik egy saját készítésű, kétnyelvű kis szakkönyvvel, amit az elkészített ételek receptjein kívül a tanult asztali áldásokkal és saját készítésű rajzaikkal tettek még színvonalasabbá, személyesebbé. A főzésekről készült videó felvételek valóban maradandó emlékké teszik a közös főzések, sütések élményét.


A „2015 Fény Nemzetközi Éve” kezdeményezéshez csatlakozva a szivárványhoz, színkeveréshez, fény felbontáshoz kapcsolódó kísérleteket végeztünk németül egy 7. osztályos tanuló közreműködésével. Majd alkotó kedvüknek és kreativitásuknak engedhettek teret a gyerekek a szivárvány témáját alapul vevő kézműves foglalkozás során. Nagy élvezettel készültek a szebbnél szebb alkotások, aminek mindenki csodájára járt iskolánk aulájában a kiállított munkák között.


Iskolánkban köszönthettük Lotz Kata szekszárdi színésznőt, aki két német nyelvű meseelőadással örvendeztetett meg az alsó tagozatot. Először csizmás kandúrként mutatkozott be nekünk, majd az előadás második felében a brémai muzsikosok mesehősei bújtak elő bőröndjéből. Az előadást a gyerekek nagy áhítattal és érdeklődéssel kísérték figyelemmel, sokat nevettek és ügyesen válaszoltak a színésznő kérdéseire, segítettek neki a mese megelevenítésében.


Az országismereti foglalkozások kereteiben egy az adott országot jól ismerő előadót hívtunk meg, aki mesélt a gyerekeknek személyes élményeiről, az általa ott eltöltött időről, hétköznapokról, megélt tapasztalatairól. Előadásokat prospektusokkal, térképekkel, képeslapokkal, fotókkal stb. színesítették meghívott vendégeink és persze szívesen válaszoltak a felmerülő kérdésekre is.  Sok minden másban is részünk volt még ebben a 6 hétben kezdve a nemzetiségi táncok tanulásától, a mozi délutánon és az aszfaltkrétás címerrajzoláson át az országismereti vetélkedőig. Egy biztos: minden gyerek találhatott olyan programot, ami megfogta, ami épülésére szolgált.


Köszönöm szépen a gyerekeknek kitartó munkájuk, aktív részvételük, lelkesedésük és nyitottságuk. Örülök, hogy a pályázatunk révén nem csak tudásuk gyarapodott, hanem alkalmunk volt egymás közelebbi megismerésére és hogy a programban való részvétel erősítette a diákok pozitív attitűdjét a tantárgy iránt.
Majoros Zsuzsanna

némettanár

Vissza