Izgalmas kirándulás a repülő virágok között

SZTE Füvészkert
SZTE Füvészkertben a természetjáró szakkör

Az idei tanévben másodjára kelt útra a természetjáró szakkör kibővült csapata, hogy egy izgalmas kirándulást tegyen a repülő virágok között. A buszos kirándulás úti célja a SZTE Füvészkert trópusi lepkekertje volt, mely tavasztól őszig várja látogatóit. A „kis csapat” – több mint 50 diák és kísérő tanáraik – a borús, esős időből a ragyogó napsütésbe érkezett meg csütörtök kora délután.

Ahhoz, hogy eljussunk a lepkekerthez, buja trópusi, szubtrópusi esőerdőt idéző üvegházon és sivatagi növényeknek otthont adó üvegházon keresztül kellett kanyarognunk. A páratlan növényvilág, a hihetetlenül magas páratartalom és hőmérséklet szinte azonnal letaglózta csapatunkat, ahogy beléptünk az első üvegházba. A csipet csapat számtalan ismert és ismeretlen növénnyel találkozhatott (orchidea félék, páfrányok, rovarfogó növények, több méter magas fák, medvetalp, oszlopkaktusz, agáve) sétája során. Hatalmas élmény volt találkozni és megismerkedni azokkal a növényekkel, amiket eddig csak western filmekben vagy dzsungel filmekben láthattunk.

A kirándulás fénypontja viszont ezután következett. Az üvegházak útvesztőiből kijutva végre eljutottunk a lepkekert bejáratához. Egy kisebb fóliasátor szolgál otthonként a trópusi pillangóknak. A Füvészkertbe havonta érkeznek Costa Ricából bábok, melyekből folyamatosan bújnak elő a gyönyörű, színpompás pillangók, akik különösen napsütéses időben aktívak – tudtuk meg a rövid szakvezetésből. A magas létszám miatt 2 csoportban tekinthettük, illetve ismerhettük meg a pillangókat és próbálkozhattunk a fotózásukkal. A csapatban volt olyan szerencsés személy, akinek ruháján landolt az egyik lepke.

A lepkekerti séta után visszatértünk az általunk már megszokott páratartalomhoz és hőmérséklethez. Egy hosszabb sétát tettünk a gyönyörű napsütésben. Elsétáltunk a Lótuszos tóhoz, a Rózsakerthez, a Japánkerthez, és a vadregényes Arborétumba. A fényképezőgépek kattogása egész délután elkísért minket.

A majd 3 órás séta után jólesően szálltunk fel a buszra megpihenni. Ismét egy élményekben gazdag kirándulás végéhez értünk. Újra megfogadtuk, ide még visszatérünk.

Fényképek:>>>

 

Hocz Kornéliatanárnő

 

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .