Élménytúra Erdélyben 2013. május 28.- június 1.

Élménytúra Erdélyben 2013. május 28.- június 1.
Élménytúra Erdélyben 2013. május 28.- június 1.

Az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda sikeres pályázatot nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-hez HATÁRTALANUL! Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek címmel.  A pályázat címe: Élménytúra Erdélyben. Témája: A vizek világa Erdélyben.
44 hetedik osztályos tanuló és 5 pedagógus töltött el öt felejthetetlen napot a határainkon túl élő erdélyi magyarok között.
Aradon a vértanúk kivégzésének emlékoszlopánál koszorút helyeztek el.  Segesváron nemzetünk egyik legnagyobb költőjére, Petőfi Sándorra emlékeztek. A vár tetején gyönyörű kilátás nyílt a városra. Különleges élményt jelentett a diákoknak, hogy Zetelakán, több mint 500 km-re hazánktól, magyar anyanyelvű, hasonló korú diákokkal találkoztak, ismerkedtek. Közös kézilabda- és futballmérkőzésen szurkoltak sportolóiknak. Székelyudvarhelyen elidőztek a nemzet nagyjait megörökítő Szoborparkban. Máréfalván átsétáltak a díszes 95 székelykapun. Homoródfürdőn megkóstolták a borvízforrások szénsavas, gyógyhatású vizét.  A festői szépségű zeteváraljai víztározó mindenkit fotózásra ihletett.  Szovátán, a híres fürdő- és üdülőhelyen, a Medve-tó partján is megpihentek egy rövid időre. Parajdon, a bányák sócsarnokaiban bolyongtak. Korondról,  a székely kerámiák élő múzeumából híres népművészek munkáit hozták haza emlékül. Farkaslaka, Tamási Áron székely író szülőfaluja eszükbe juttatta Ábel történetét. Legnagyobb élmény volt feljutni a Madarasi-Hargitára,a Hargita-hegység és Székelyföld legmagasabb hegycsúcsára, a székelyek szent hegyére.
A nemzeti összetartozás élménye a tanulmányi kirándulás által megragadhatóvá vált. Átélték, átérezték a diákok, hogy a székely magyarsággal közös a múltjuk, az anyanyelvük. Nyelvi nehézség nélkül kommunikáltak, pedig több száz km-re élnek egymástól.

Fényképek: >>>

 

Fésűné Bálint Gizellatanárnő

Legyél te az első, aki hozzászól

Hozzászólás

Az e-mail címed nem kerül nyilvánosságra.


*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .