vissza

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM

Sportágakat népszerűsítő rendezvények támogatása


A pályázat száma: NTP-SR-15-0069

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma

Szakmai vezetője: Marosvölgyiné Rideg Ágnes

tanárnő

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (a továbbiakban: Támogató) megbízásából az

Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) a Nemzeti

Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pá-lyázatot hirdetett a „Sportágakat népszerűsítő rendezvények támogatására”

A pályázat száma: NTP-SR-15-0069

Nyert összeg: 900.000Ft

A pályázat neve: Nagy Sportágválasztó az Eötvösben


Szakmai beszámoló

A pályázati program lényege:

felhívni a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás és az egészséges életmód fontosságára. Látható, hogy társadalmunk mindennapjaiban milyen mértékben épültek be a korunk civilizációs ártalmai. Hiszünk abban, hogy a sport és a rendszeres testmozgás hatékony segítséget nyújt e problémák leküzdésében, fontos szerepe van a társadalom építésében. A pályázat megvalósulása során bíztunk abban, hogy minél több gyermek megtalálja a számára megfelelő sportot.

Megvalósult szakmai tevékenységek:

Már januárban egyeztettünk az orosházi és környékbeli egyesületekkel a program célját és időpontját tekintve. Áprilisban megkezdtük a szórólapok és a plakátok szövegének megszerkesztését és nyomtatását. Kiküldtük az iskoláknak és az óvodáknak a plakátokat. A város különböző helyszínein is megjelenítettük. Áprilisban egyeztettünk az egészségügyi szolgáltatást biztosító szakemberekkel, orvosokkal, egyesületekkel, gyógyszertárakkal. Felkértük a műsorvezetőt a nap levezetésére. Megrendeltük az ellátást a pályázat megvalósításának napjára. Május és június eleje a szervezés jegyében zajlott, megtörtént a szerződések megírása is. A szervező részt vett Budapesten a 2 napos Sportágválasztó rendezvényen, ahol tapasztalatokat gyűjtött a megvalósítás sikeréhez. Június elején elkészültek a szórólapok és a pontgyűjtő lapok, feladtuk a hirdetéseket az Orosházi Életben és megjelent az Oroscafén is a pályázatunk. Június elején megrendeltük az eszközöket, melyet felhasználtunk a pályázat során. Meghirdettünk egy rajzpályázatot és egy olimpiai játékot is. A megvalósulás napján teherautóval szállítottuk a fizikai állapotfelmérő gépet, melyet egész nap használhattak a résztvevők. A program után következtek az utómunkálatok, az elszámolás, a program lezárása.

A pályázatban megfogalmazott célok megvalósulása:

A rendezvénnyel szerettünk volna minél többeket buzdítani a sportolásra, egy helyszínen lehetőséget adva közel 30 sportág, mozgásforma kipróbálására. Más érzés nézni a sportot,  más érzés kipróbálni, kézbe venni a sporteszközöket, belekóstolni az egyes mozgásformák lényegébe, gyakorlati sportélményeket szerezni, melyek reményeink szerint sokakat vezetnek el a kiválasztott mozgásforma sportegyesületi kapuihoz. A rendezvényen szereplő sportágak kipróbálási lehetősége, az egészségügyi szűrések és tanácsadások térítésmentesek, ezzel biztosítjuk mindenki számára annak elérhetőségét. Az oktatási és nevelési intézményeknek előzetesen jelentkezési lapot küldtünk, amelyen regisztrálhattak, így beosztva szervezetten tudtuk őket a rendezvényre bejuttatni. Természetesen az egyéni látogatók a rendezvény helyszínén aznap is regisztrálhattak. A sportágak kijelölt helyen a Sportcsarnokban kerültek elhelyezésre. Minden sportág időkorlát nélkül volt kipróbálható.  A sportági helyszíneken érdekes bemutatókat, nyílt edzéseket láthatott a közönség, de ami a lényeg, edzői jelenlét mellett minden sportágat ki lehetett próbálni. A sportszervezetek saját utánpótlás korú sportolóikkal vettek részt a rendezvényen, korosztályhoz igazított feladatokkal próbálták sportágukat bemutatni. Amennyiben tetszett valakinek az adott sportág, úgy a helyszínen megtudhatta, hogy azt kinél, hol, mikor tudja elkezdeni. A sportágak kis standokat rendeztek be maguknak, ahol videós anyagokat, nyomtatott információs anyagokat, illetve a sportszervezet eredményes munkájának bizonyítékait mutatták be a látogatóknak. Minden belépő gyermek pontgyűjtő lapot kapott, amelyen a sportág kipróbálása után gyűjthette a pontokat. 15 sportág kipróbálását már jutalmaztuk. A nap végére sok gyermek találta meg a számára megfelelő sportágat, és jelentkeztek az edzésekre. Eredményesnek mondhattuk a sportágválasztó rendezvényünket.

A megvalósított egészségügyi vizsgálatok megszervezése és megvalósítása:

Egészségügyi vizsgálatok keretein belül meghívtuk Dr. Csányi Ágnes doktornőt, aki az Egészségsziget Egyesületen belül foglalkozik lisztérzékenység méréssel és táplálkozási tanácsadással. A meghívásunknak szívesen tett eleget, hiszen az iskolával már több alkalommal is együtt dolgozott, jó viszony alakult ki ezáltal. A pályázati keretből eszközöket vásárolt, mellyel a szűrést végezte. A szűrést felnőtt embereken és szülői felügyelettel gyermekeken lehetett elvégezni. Elég sok érdeklődő akadt, akik vállalták a vizsgálatot. Utána a doktornő adott számukra egy igazolást az eredményről.

Egészségügyi szűrés volt a vércukormérés is, melyet egy orosházi gyógyszertár vállalt fel. Az általuk hozott eszköz segítségével sok embernél mérték meg az akkori vércukorszintet.

A mentősök egy szakembere látta el az egész nap a balesetek szakszerű kezelését.

 Az egészségmegőrzéssel, egészséges táplálkozással kapcsolatos tanácsadások megszervezése és az arra vonatkozó, végzett tevékenységek:

Napjainkban Orosháza térségében sok a hátrányos helyzetű család, ahol kevés idő jut az egészségmegőrzésre. Egyre több a koraszülött és a későbbiekben fejlődésbeli hátrányokkal küzdő gyermek. A nagyobb gyerekek és a középiskolás korosztály körében egyre több a rossz szokás, helytelen életmód, dohányzás stb. Az Egészségsziget Egyesület alapító okiratában az egészség megőrzését az egészséges életmód kialakításának a fontosságát fogalmazta meg. Azt tapasztalták, hogy a városban jelentős azon tanulók száma, akik rendszeresen dohányoznak. Fontos feladataink közé tartozik a dohányzás elleni küzdelem. Dr. Csányi Ágnes gasztroenteorológus szakorvos tanácsadásainak témája: a táplálék allergia megelőzése és kezelése, az egészséges táplálkozási tanácsadás, diétás tanácsadás táplálékallergiás gyermekek szüleinek.

Dr. Kováts Anikó sportorvos, iskolaorvos elfogadta meghívásunkat és a mozgásszervi betegségekről tartott előadást, válaszolt a kérdésekre.

Az egészséges táplálkozás égisze alatt meghívtunk egy szakembert, aki bemutatja az egészséges ételek alapanyagait, étrend-kiegészítőket, gyógynövényeket, illóolajokat, melyek jó hatással vannak szervezetünkre. Szeretnénk ezzel kapcsolatban a helyi forgalmazók bevonásával egészséges, bio élelmiszer bemutatót, standot állítani a rendezvény helyszínén.

A pályázatban vállalt egyéb kiegészítő tevékenység megvalósulása:

Fontosnak tartjuk, hogy az aktív mozgás mellett a rendezvény olyan kiegészítő tevékenységekkel gazdagodjon, amely ösztönöz az aktív mozgásra, a tudatos egészséges életmódra. Ezért plakáttervező pályázatot hirdettünk meg az óvodások, az általános iskola 1-4. és 5-8. osztályos tanulók részére. A versenyben a gyermekeknek az egészséges életmódot, a sportot, a testmozgást reklámozó plakátot kellett készíteniük szabadon választott technikával. Az elkészült műveket díjaztuk és kiállítottuk a rendezvény helyszínén. A tevékenység célja a fiatalok egészségtudatának formálása. A rendezvény idejére mini kiállítást készítettünk a város sportmúltjáról. Sok olyan eredménnyel büszkélkedhet a város a sport területén, amely példát, ösztönző erőt jelenthet a fiatalok számára. Szintén az egészséges életmódhoz kapcsolódóan szűrővizsgálatokat, táplálkozási- és életmód tanácsadást, sportorvosi tanácsadást és speciális fizikai állapotfelmérést valósítottunk meg a rendezvényen kiegészítő tevékenységként, amelyek az egészségmegőrzéshez szükséges fontos információkat biztosították a résztvevők részére. Előtérbe helyeztük a helyes táplálkozást, mivel már a fiatalok körében jelentős a túlsúlyos gyermeke száma. Ennek csökkentése a testmozgás és a helyes táplálkozás együttes alkalmazásával lehetséges.    

A célcsoport aktív bevonása, a sportágak kipróbálási lehetősége által:

A plakátokat és a szórólapokat eljuttattuk a város és a környék általános iskoláiba, a középiskoláiba és az óvodáiba. A plakátkészítés pályázati felhívását szintén. A jelentkezést a szervezők e-mail címére vártuk. Az intézmények vezetői és pedagógusai partnerek voltak a rendezvény megvalósításában és szívesen jöttek el a csoportjaikkal és osztályaikkal akár az óvodai programok, akár a testnevelés és osztályfőnöki órák keretein belül. A mi iskolánk minden tanulója részt vett ezen a rendezvényen. Az intézmények mellett az egyesületi sportolók is nagy számban jelentek meg, illetve a szülők a gyermekeikkel iskola és óvoda után visszajöttek a kimaradt sportágak kipróbálására.
Marosvölgyiné Rideg Ágnes

tanárnő

NEMZETI TEHETSÉG PROGRAM NTP-SR-15

Pályázati kiírás

http://www.emet.gov.hu/

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma

http://www.emet.gov.hu/felhivasok/nemzeti_tehetseg_program124/

Fényképek

Videó

sportágválasztó 2016. fényképek sportágválasztó 2016. videófilm Szakmai beszámoló

Szakmai beszámoló PDF formátumban